MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Ipari méretű csalás történt

Ipari méretű csalás történt

vg.hu

Több ezer hamis jeggyel próbáltak bejutni a hétvégi Bajnokok Ligája döntőre.

A kialakult kaotikus helyzet volt az oka, hogy több mint fél órát csúszott a kezdőrúgás. Az UEFA és a francia rendőrség is megerősítette a belügyminiszter azon állítását, miszerint 30-40 ezer angol drukker érkezett a Stade de France-hoz jegy nélkül vagy hamisított belépővel – írta meg a Sky News. A Francia Labdarúgó-szövetség közlése szerint a stadionhoz érkező tömeg 70 százalékánál hamis jegy volt.

Hatalmas, ipari méretű csalás történt – mondta Gerald Darmanin. Hozzátette, hogy nagyon sajnálja, hogy ilyen problémásan sikerült megszervezni a döntőt és külön elnézést kért azoktól a szurkolóktól, akiknek volt jegye és mégsem láthatták az egész mérkőzést.

A miniszter arról is beszélt, hogy a stadion körüli felfordulásban nagyjából 30 letartóztatás történt.

Az őrizetbe vettek fele brit állampolgár volt. Elmondta, hogy a hatóságok előre felkészültek az angol futball huligánok érkezésére, de hozzátette, hogy a tömegbe helyi bajkeverők is keveredtek. A francia sportminiszter viszont egyedül a hamis jeggyel érkező Liverpool drukkereket okolta a káoszért.

A történtekért a jegy nélkül, vagy hamis belépővel érkező liverpooli szurkolók tömegei a felelősek – mondta Amelie Oudea-Castera.

A francia rendőrség több erőszakos eseményről is beszámoltak a stadion körül kialakult zűrzavarban. Több esetben is könnygázt kellett bevetni a randalírozó Liverpool-szurkolók ellen. A döntőt végül a Real Madrid nyerte meg, a végeredmény 1-0 lett.

1240961071 Police use pepper spray against fans outside the ground as the kick off is delayed during the UEFA Champions League Final at the Stade de France, Paris. Picture date: Saturday May 28, 2022. (Photo by Adam Davy/PA Images via Getty Images)Fotó: Adam Davy / PA Images via Getty Images

A brit álláspont

Az Egyesült Királyság a történtek teljes körű kivizsgálását követeli a történtek miatt. Bori Johnson szóvivője mélyen felkavarónak nevezte a történteket.

Tudjuk, hogy sok Liverpool-drukker időben utazott Párizsba és nagyon csalódottak vagyunk amiatt, ahogy bántak velük – mondta a szóvivő.

A brit kulturális miniszter, Nadine Dorries hivatalos vizsgálat lefolytatására szólította fel az UEFA-t. Több más brit miniszter is hatósági túlkapással vádolja a franciákat. Chris Philp miniszter szerint a rendőrök gyerekeket, és fogyatékkal élő szurkolókat is lefújtak gázsprével, ami teljes mértékben elfogadhatatlan.

Ian Byrne, a Liverpool West Derby munkáspárti képviselője, aki ott volt a szombat esti döntőn, azt állítja, hogy az 1989-es hillsboroughi katasztrófa óta nem látott ilyesmit focimeccsen. A képviselő szerint a francia rendőrség és az UEFA hazugságokat terjesztenek az angol rajongókról.

A francia álláspont szerint több ezer szurkoló olyan jeggyel próbált bejutni a mérkőzésre, amit az automata leolvasó kapuk nem ismertek fel. Ezt követően erővel akartak bejutni a stadionba és ebből lett a zűrzavar.