Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Ingyen vadvirágmag a kertbarátoknak

Ingyen vadvirágmag a kertbarátoknak

sokszinuvidek.24.hu

Aki a virágot és a beporzókat szereti, színesebbé varázsolhatja kertjét a vadvirágokkal.

A Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport (HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet) munkatársai működtetik az új projektet. A kutatókból álló csoport a gyepi ökoszisztémákat tanulmányozza, főként azok megőrzésének és helyreállításának lehetőségeire fókuszál, magökológiai és tájökológiai megközelítéseket alkalmazva.

A lakosság számára meghirdetett projekt célja közelebb hozni a természetet az emberekhez, bevinni azt az otthonokba, kertekbe.

Egyes, Magyarország növényvilágát alkotó, az ökoszisztémára nem veszélyes és nem védett növényfajok ugyanolyan szép díszei lehetnek a balkonoknak és kerteknek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható dísznövények. Amellett, hogy a vadvirágok szépek, hasznosak is, hiszen beporzók százait csalogatják a kertünkbe.

Ezen növények számos előnye közül kiemelendő, hogy nem igényelnek különösebb gondoskodást, hiszen a hazai természeti adottságokhoz és körülményekhez alkalmazkodtak.

Ilyen hazai növények magjait kínálják, melyekből ingyenesen válaszhatnak, akik bekapcsolódnak a kutatásba. A projekt keretében 24 növényfaj közül lehet választani.

A választható növények mind Magyarország természetes növényzetét alkotó, széles elterjedésű, többféle termőhelyen előforduló fajok, amelyek jól alkalmazkodtak a hazai időjárási és talaj viszonyokhoz.

További információért érdemes felkeresni a Tudástárat, melyben a szakemberek bemutatják többek között a hazai fajok sokszínűségét, az invazív fajokat, valamint hasznos tippekkel szolgálnak a hobbikertészeknek. A Választható növényfajok menüpontból kiválaszthatók az egyes vadvirágok.