MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Indul az új járóbeteg irányítási rendszer (JIR), online lehet majd időpontot foglalni

Indul az új járóbeteg irányítási rendszer (JIR), online lehet majd időpontot foglalni

ripost.hu/ Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kilencven szakrendelésen indul el az új rendszer november 1. és 15. közöt.

Az elmúlt években a kormány komoly erőfeszítéseket tett a járóbeteg-ellátás színvonalának emelése érdekében. Ennek jegyében 54 járóbeteg-szakrendelőt korszerűsítettek és 23 új létesítmény épült. A felújítás és korszerűsítés mellett a szervezettség javítása is fontos szempont, mivel ezzel használható ki optimálisabban az orvosok és az ápolók rendelési ideje, rövidítve ezzel a várólistákat. Ezt a célt szolgálja az új Járóbeteg Időpontfoglalási Rendszer (JIR), amit eddig csak teszteltek, most 90 rendelőben el is indul.

Így működik az új időpontfoglalási rendszer

A JIR az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre (EESZT) épül. A rendelőintézetek informatikai rendszere közvetlen összeköttetésben van az EESZT-vel, az intézmény pedig telefonos ügyfélszolgálaton keresztül fogadja a betegek időpontigénylését, majd nyomon követi az ellátás fontosabb mozzanatait. A betegfogadási időpontok is az EESZT rendszerben szerepelnek, amiket a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos, beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a háziorvos vagy kezelőorvos jegyezhet elő. Később a betegek egy alkalmazáson keresztül, önállóan is tudnak majd időpontot foglalni.

A rendszer működése a rendelőkben

Az új rendszerben a szakrendelőbe érkező beteg egy érintőképernyős oszlopon a taj-száma megadásával tud bejelentkezni, majd kap egy sorszámot, amivel a rendelő előtti kijelzőn szólítják a vizsgálatra.