MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Hullámokból olcsó energia

Hullámokból olcsó energia

napi.hu

Szinte korlátlan tengeri áramtermelőt találták, olcsó és gyorsan elterjedhet.

Az Egyesült Királyságban és Cipruson működő Sea Wave Energy Limited (SWEL) K+F vállalat több mint tíz éve fejleszt egy egyedülálló hullámenergia-átalakítót (WEC), amelyet "hullámvonal-mágnesnek" neveznek.

A vízen úszó, gerincszerű eszközként felépített berendezés a hullámok erejét használja fel az áramtermeléshez - megfizethető, alacsony karbantartási igényű és éghajlatbarát alternatívát kínálva a hagyományos technológiákhoz képest.

A SWEL 2022 januárjában, hosszas kutatás és tesztelés után nyilvánosságra hozott egy koncepciótervet, amely a legújabb Waveline Magnet modell mechanizmusát szimulálja. Mostanra már a teszteken is túl vannak, az elképzelés pedig hatékonyan működik. Bár még egy egyáltalán nem finomított prototípusról van szó, már a jelenlegi fejlesztési állapotában is képes jelentős teljesítményszinteket produkálni szinte rendkívül alacsony költségen, és még a nem megújuló forrásokkal is felveszi a versenyt.

Hatékony a technológia

Érzékeltetve, hogy mennyire hatékony a technológia, Adam Zakheos, a SWEL vezérigazgatója azt mondta a Clean Technica szerint, hogy egyetlen Waveline Magnet több mint 100 MW teljesítmény elérésére képes a megfelelő környezetben.

„Egy kereskedelmi méretű eszköz a mi technológiánkat használva kevesebb mint 1 eurócentes (4,1 forintos) kilowattóránkénti (kWh) energiaköltséggel tud majd termelni, lecsökkentve a mai hullámenergia-ipari referenciaértéket, amely 85 eurócent (34,6 forint) egy kWh-ra” – ismertette az ígéretes számokat Zakheos.

Bár ezek még csak a tesztek alapján számított értékek, gondolatkísérletként elmondható, hogy egy elektromos autó hatalmas 210 kWh-s akkumulátorának feltöltése csak 2,10 dollárba kerülne (mintegy 840 forintba kerülne).

Gumimatracok egy generátorral

Lényegében a SWEL által kifejlesztett Waveline Magnet több úszó platformból áll, amelyek egy gerincszerű központi energiarendszeren keresztül kapcsolódnak egymáshoz, így egy rugalmas és moduláris eszköz jön létre, amely zökkenőmentesen követi a hullámok mozgását.

A vízfelületekkel való ilyen szimbiózisban történő kölcsönhatás lehetővé teszi a SWEL számára, hogy szabályozott módon termeljen energiát a tenger hullámzásából. Bár néhány centiméter vastag, a kis tömegű WEC meglehetősen robusztus, és bármilyen vízi környezetnek ellenáll, így a felhasználók számára biztonságos platformot jelent.

Könnyű és egyszerű kialakításával a Waveline Magnetnek alacsony a gyártási és szállítási költsége. Emellett könnyen javítható és karbantartható, mivel újrahasznosítható anyagokból, például megerősített műanyagból készül.

Akkor is jobban termel, amikor nem kéne (állítólag)

Az árapály-technológia és az elméleti hullámerőművek esetében problémát jelent, hogy a nagyobb hullámzás miatt túl sok energiára van szükség a platformok stabilizálására és szabályozására, így paradox módon romlik a hatásfokuk. A SWEL kialakítása viszont ezt a hatást csökkenti, így az első tesztek alapján erős vízmozgásnál képes több energiát hasznosítani.

A SWEL következő lépése a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala és tömeggyártása. A kísérleti modellen azonban még további kísérletek szükségesek a fejlesztésekhez.

Nég akadnak kérdések a tömeggyártással és a hasznosíthatósággal kapcsolatban: a 32 méter hosszú, körülbelül 1,8 tonna súlyú prototípus a tesztek teljes időtartama alatt 1,4 kW csúcsteljesítményt ért el, igaz gyenge hullámzás mellett. Vagyis még kérdés, hogy a 71-ezerszeres teljesítményhez mekkora platformra, vagy milyen tengeri környezetre van szükség – derül ki a New Atlas értékeléséből.

Az mindenesetre egyre jobban látszik az új kutatás-fejlesztésekből, hogy a tengeri áramlások kihasználása komoly szerepet játszhat majd az energiatermelésben.

Japánban az Ishikawajima-Harima Heavy Industries egy olyan turbinát fejlesztett és süllyesztett el, amely gyakorlatilag soha nem kell, hogy megálljon, így aktív termelő, viszonylag nagy teljesítménnyel. A mostani energiaválságban pedig egyre könnyebb kutatástámogatási pénzeket találni az ígéretes áramtermelőkre, így hamarosan rendszerbe táplálhatják a SWEL-hez és a japán Kairyu nevű eszközhöz hasonló tengeri platformok.

Mellékletek terület
YouTube-videó (Waveline Magnet Concept Design) előnézete