MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Hulladék nélkül

Hulladék nélkül

termeszti.hu

Itt a cipő, amit vízben feloldhatunk, miután kinőtte a gyerek.

Forradalmi újdonság a babacipők piacán: egy Oregonban élő házaspár olyan kis lábbeliket tervezett, amelyek vízben feloldhatóak, miután a gyermek kinőtte.

A vízben oldható műanyag ugyanakkor két kisdedet is képes kiszolgálni. Anyaga ugyanaz a plasztik, amit egyes tabletták, kozmetikai termékek bevonatában is megtalálunk.

A ’Woolybubs’ névre hallgató lábbeli készítői, Jesse Milliken és neje, Meghan biztosítanak mindenkit arról, hogy pusztán azért, mert oldhatóak, még kiváló minőségűek a cipőcskék. Babákon tesztelték, akár meg is rághatja őket a kisded – teljesen veszélytelenek és strapabíróak.

A textil- és divatipar a legnagyobb környezetszennyezők egyike, ezért fontos, hogy megoldásokat találjunk az újrahasznosításra, a hulladék csökkentésére. Ez különösen érvényes a csecsemő- és gyerekholmikra: a kicsik rendkívül gyorsan nőnek, előfordul, hogy minimális hordással nőnek ki darabokat. Kb. évi 300 millió cipőcske végzi a szemétdombon vagy a hulladéklerakóban és minden egyes darab 40 évig bomlik le.

A Milliken házaspárnak 3 gyermeke van, ezért tökéletesen tudják, hogy mennyi felesleges, nem hordott ruha, cipő tud összegyűlni pillanatok alatt. Bár a bababörze, a tovább ajándékozás, az adományozás is jó megoldás lehet, de nem minden esetben kivitelezhető.

A férj, Jesse a Nike-nál dolgozott, az ott szerzett tapasztalata és tudása segített tökéletesíteni az apró lábbeliket. Közel egy évbe telt az anyagot úgy alakítani, hogy kellően tartós legyen.

A selyemszerű anyag polivinil-alkoholt (PAV) tartalmaz. Millikenék egy tanulmányt is végeztettek, hogy megvizsgálják, a PVA miként bomlik le: a vízben marad-e utána káros anyag vagy szükség van-e plusz baktériumokra a teljes leomláshoz. A vizsgálatok úgy találták, hogy nem károsítja a vizeket, teljes mértékben feloldódik és biológiailag lebomlik, ártalmas anyagot nem hagyva maga után.

Azoknak a totyogóknak, akik már elkezdtek járni, egy 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült cipőt is terveztek, ami később visszaküldhető a cégnek ismételt felhasználásra.

 Forrás: www.goodnewsnetwork.org