MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Hosszúra nyúltak a kórházi várólisták

Hosszúra nyúltak a kórházi várólisták

telex.hu

Tavaly decemberben már több mint 50 ezer ember várt különböző műtétekre Magyarországon.

A járvány előtt is hosszúnak tűntek a kórházi várólisták azoknak, akik műtétre vártak, ám azóta a sorok csak tovább nőttek. Szürkehályog-műtétre a koronavírus előtt 10 717 ember várt – most több mint 17 ezer, ennek megfelelően növekvő várakozási idővel.

Csípőprotézisre a járvány előtt 3500, most csaknem nyolcezer ember várakozik – derült ki a Blikk cikkéből. A megnyúlt várólistákat a lap egy Csaba nevű beteg példáján keresztül mutatta be: a fiatal férfi 2020 elején sérült meg a munkahelyén, ami miatt gerincstabilizáló műtétre lenne szüksége. 2021 májusában jegyezték elő egy januári műtétre, ezt azonban, néhány héttel a tervezett időpont előtt ismeretlen távlatokba helyezték.

„Már épp megörültem, amikor nemrég kiderült, hogy kihúztak. Ismét maradt a kétségbeesés” – mondta a Blikknek Csaba, aki közben elveszítette a munkahelyét és le is leszázalékolták.

Tavaly decemberben már több mint 50 ezer ember várt különböző műtétekre Magyarországon, szemben a szeptemberi 40 ezerrel.

Az már a nyáron látszott, hogy a kapacitáshiánnyal küszködő, a koronavírussal sokáig leterhelt – és attól még mindig nem megszabadult – egészségügy nem tud megbirkózni a sorokkal.

Szeptemberben a kormány 12,2 milliárd forintos támogatást biztosított a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére – az egyébként is igen gyakran módosított költségvetésből –, ez azonban láthatóan csekély hatással volt a listákra.