MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Hordozható mini atomreaktorok

Hordozható mini atomreaktorok

newtechnology.hu/Gábor János/fotó: Radiant Industries

Egy apró atomreaktorról akár ezer háztartást is elláthatnak energiával.

Doug Bernauer dolgozott a Hyperloopon, a Boring Companyban, sőt még a Starship tankolásán is, mielőtt rájött az atomenergiában rejlő valódi lehetőségekre. 2019-ben alapította meg a Radiant Industriest, ami „olvadásálló” hordozható nukleáris generátorok építésén dolgozik. Az eszközök a bennük rejlő óriási energiatermelési potenciál ellenére egészen kis helyen, egy hajókonténerben is szállíthatók – írja az Interesting Engineering.

A világ folyamatosan keresi a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit, és ez újra helyzetbe hozza az atomenergiát. De a Radiant Industries nem hagyományos létesítményekben, hanem kisebb atomreaktorokban gondolkodik. A mini erőművek a bolygó legtávolabbi pontjain is bevethetők, például katonai bázisokon, de a polgári célú felhasználásuk ugyanúgy komoly jelentőségű lehet.

A Radiant nem több, mint egy megawatt energia előállítására képes reaktorokat épít. Ezek kb. ezer háztartás energiaellátásához elegendők, köszönhetően a technológia középpontjában álló TRISO részecskéknek, a reaktorok különleges üzemanyagának. Ezek az uránból, oxigénből és szénből álló részecskék kerámia- és szénbevonattal rendelkeznek, miközben nem nagyobbak, mint egy mákszem.

Az üzemanyag fontos jellemzője a magas olvadási hőmérséklet: az eddig elvégzett tesztek során a Radiant a TRISO részecskéket 1648 Celsius-fokos hőmérsékletig hevítette anélkül, hogy bármiféle károsodást tapasztaltak volna a reaktor szerkezetében. Pedig ez magasabb hőmérséklet, mint amit a legtöbb atomreaktor valaha is elérhet. A vállalat héliumot is használt a reaktor tervezésénél, hogy hűtőközegként működjön a passzív hőelvezetés megkönnyítése érdekében. Ez egy másik mechanizmus, amelyet a reaktor hirtelen leállása esetén az olvadás megelőzése érdekében vezettek be.

Bővebben a newtechnology.hu-n olvashatnak.