MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Hordozható akkumulátorok – a jövő energiatárolása

Hordozható akkumulátorok – a jövő energiatárolása

zoldenergia.blog.hu

A lakossági energiatárolás komoly szerepet kaphat az állami energiagazdálkodásban.

A lakossági energia tárolást összekapcsoló hálózatok valóságos megoldást jelenthetnek a jelenlegi elektromos elosztási rendszer előtt álló gondok megoldására. A lakossági energiatárolás egyre nyereségesebbé válik az Amerika Egyesült Államok területén, írja a McKinsey.

A falra szerelhető, néhány bőröndnyi nagyságú lakossági akkumulátorok jelenthetik a közeljövőben a megoldást az elektromos elosztási rendszerekre nehezedő nyomás ellen. Az USA elektromos elosztási infrastruktúrája elöregedett, és a jelenlegi szabályozási rendszerben nemcsak ezzel, hanem az egyre növekvő szél és napenergia termelési gondokkal is meg kell majd küzdenie.

Eközben egyre több háztartásban jelennek meg a "méteróra mögötti", gyakran a saját energiatermelést is integráló megoldások, amelyek segítségével a lakosok az áramkimaradások okozta károkat próbálják meg minimalizálni, vagy a saját energia termelésüket a lehető leggazdaságosabban felhasználni. Egy bizonyos nagyságrend fölött ezek a lakossági rendszerek azonban komoly segítséget nyújthatnak az állami szintű áramelosztás szabályozásában és annak megbízhatóbbá tételében, miközben a hálózat képes lesz még nagyobb mértékű megújuló erőforrásokon nyugvó áramtermelés időszakos felvételére is.

Az elektromosság fejlődésének kezdeti időszakában még Thomas Edison is úgy gondolta, hogy a rendszer nem központi, hanem elosztott rendszer lesz, amit az angol nyelvterületen "microgrid", mikrohálózatnak hívnak. Az ilyen rendszerek sokkal jobban ellen tudnak állni pl. a természeti katasztrófák okozta károknak, amelyek egy központi elosztási rendszert nagyon könnyen teljesen életképtelenné tesznek minimális károk esetén is, míg a mikrohálózatok esetében sokkal nagyobb mértékű károk esetén is nagyobb százalékban marad meg a lakosság áramellátása, vagy sokkal gyorsabban állítódik vissza az eredeti szintre az áramellátás mértéke.

Az USA területén egyre nagyobb teret nyernek a lakossági energiatárolási megoldások. Az éves telepített kapacitás 2014-ben 2,25 MWh volt, ami 2018-ra 185 MWh értékre ugrott. A jelenlegi becslések szerint az éves telepített kapacitás 2900 MWh értéket fog elérni 2023-ra. Az ehhez szüksége akkumulátorok ára folyamatosan csökken, nagyjából 15%-kal évente. A költségek jelentős részét vissza lehet "nyerni" a hálózati és saját energiatárolás optimalizálásával, vagyis a saját energiafelhasználásával akkor, amikor a hálózati áram drága. Bizonyos államokban a saját energiát vissza is lehet táplálni a hálózatba, pl. Massachusetts, Rhode Island, vagy Vermont területén az elektromos szolgáltatók a saját tárolási energia telepítést nem támogatják ("bring your own battery", vagyis a "használd a saját akkumulátorod"), de a visszatáplált áramért fizetnek. Kaliforniában a lakossági telepítést az állam 2500 dollárig támogatja.

Nem meglepő, hogy a klímaváltozással összekapcsolható szélsőséges időjárás további ösztönző erőként hat a privát szektorra, hiszen így az áramkimaradások és áramellátásbeli ingadozások jelentő része kiküszöbölhető. A piaci reakciók ösztönösek: minden komolyabb áramkimaradás után megugrik az akkumulátor vásárlás mértéke, főleg a vihar sújtotta államokban, mint pl. Kalifornia, Florida vagy Texas.

A fentiek eredménye az, hogy a lakossági telepítések száma jelentősen megugrott. A hálózati elosztó vállalatok számára ez újabb lehetőséget kínál, hogy a fogyasztás és termelés közötti teljesítmény különbséget könnyebben át tudják hidalni, és hogy vészhelyzetekben is megfelelő lépéseket tudjanak tenni az áramellátás biztosítására vagy újraindítására, hiszen a lakossági kapacitás csak marginális költségként jelenik meg náluk.

De ehhez még néhány alapvető problémát meg kell oldani. Először is, a lakossági fogyasztók számára fontos az, hogy a megosztott tárolási rendszer ellenére bármikor használni tudhassák a saját tárolási rendszerüket. Az elosztó vállalatoknak is segítenie kell a lakossági telepítés még szélesebb elterjedését, főleg azokon a területeken, ahol az ilyen elosztott hálózati rendszereke segíthetnek pl. a megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelés kezelésében. A lakossági rendszerek megbízhatósága (és terhelhetősége) is fontos szempont, ahol az ipari szabványok szerepe és azok helyi ellenőrzése még nem teljesen tisztázott.

Ezek megoldásával viszont a lakossági energiatárolás komoly szerepet kaphat az állami energiagazdálkodásban, és az elosztó rendszerek megbízhatóbbá tételében. További információ a McKinsey tematikus cikkében található ebben a témában.