Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Holoda: Minél több időt vesztegetünk, annál több gond lesz a paksi bővítéssel

Holoda: Minél több időt vesztegetünk, annál több gond lesz a paksi bővítéssel

klubradio.hu • fotó: jelen.media

"Ha a Roszatomot le is tudjuk cserélni, időbe telik új kivitelezővel az átállás" – mondta Holoda Attila.

Az energetikai szakértő szerint erről már akkor dönteni kellett volna, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Magyarország a franciákkal válthatja ki az oroszokat Paks bővítésében – írta mega Financial Times. A mértéktartó lap persze óvatosabb ennél, a kifejtésben úgy fogalmaz, hogy a magyar kormány tárgyalásokat folytat a franciákkal arról, hogy megnövelnék a szerepük a paksi bővítésben. Amely akár az orosz fél kiváltását is jelentheti a későbbiekben. Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a magyar kormány is csatlakozott a franciák vezette nukleáris szövetséghez, amely 11 uniós tagállamot tud sorai közt. Orbán a volt, félig magyar származású volt elnökkel, Sarközyvel is találkozott, aki szintén az atomenergia mellett kardoskodik. A magyar külügyminiszter megerősítette a franciákkal való együttműködést Paks 2. esetében, amennyiben a németek továbbra is akadályozzák az építkezést. 2019-ben röppent fel a hír, miszerint Magyarország nyugati beszállítót szerezne a magyar kormány az új paksi blokkok irányítástechnikai rendszerére. Sikerült is megállapodni a német Siemens Energy és a francia Framatome konzorciummal, ám a német kormány Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt egyelőre nem adta meg az engedélyt, hogy a Siemens Energy részt vegyen egy olyan projektben, amelyben orosz vállalatok is részt vesznek.

"Elég nehéz erre reagáln, hiszen éppen a Financial Timesban foglaltakra reagált a Paks 2 itthoni szervezete is reagált, hogy készek az eredeti tervek kivitelezésére" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Holoda Attila. Az energetikai szakértő hozzátette, arról nincs szó, hogy mégis orosz technológiával építenék meg az új blokkokat, hiszen azokra irányítórendszerei ugyanúgy nyugati alkatrészekkel valósul meg. Ukrajna megtámadásával viszont olyan embargós időszak lépett be, amikor a nyugati eszközöket pótló technológia hiányzik.

"Ha a Roszatomot le is tudjuk cserélni, időbe telik az átállás" – mondta Holoda, hozzátéve, hogy ezt már sokkal előbb megtehettük volna.

A teljes beszélgetésezen a linket lehet meghallgatni:

https://www.klubradio.hu/adasok/holoda-minel-tobb-idot-vesztegetunk-annal-tobb-gond-lesz-a-paksi-bovitessel-134161