MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Hibrid disznófaj inváziójától félnek Amerikában

Hibrid disznófaj inváziójától félnek Amerikában

24.hu

A szuperdisznók számítanak a világ egyik leggyorsabban terjedő inváziós fajának.

Az Egyesült Államokban is megjelenhetnek a veszélyes kanadai „szuperdisznók” – írja a Business Insider. Ezek az állatok olyan hibridek, amelyek egy vaddisznó túlélési képességeivel és egy házisertés méretével bírnak, emellett nagyon szívósak és szaporák.

A szakértők szerint a szuperdisznók számítanak a világ egyik leggyorsabban terjedő inváziós fajának, mivel olyan iramban szaporodnak, hogy példányszámuk akkor is növekedne, ha évente megölnék állományuk 65 százalékát.

Ez azért óriási probléma, mert hatalmas károkat okoznak a mezőgazdaságnak, valamint az élővilágnak is, hiszen kiszorítják az őshonos állatfajokat. Az AP arról számol be, hogy a vadon élő disznók gyakran feldúlják a gazdák földjeit az élelemszerzés érdekében, ráadásul fertőző betegségeket is terjeszthetnek, mint az afrikai sertéspestis.

A vadászat sem oldja meg a problémát, mivel a múltbéli tapasztalatok szerint a vadászok nem képesek hatékonyan megritkítani az állományt, sőt a jelenlétük körültekintőbbé és rejtőzködőbbé teszi a disznókat. Éppen ezért sok helyen már be is tiltották kilövésüket.

A hibridek egyelőre csak Kanadában élnek, viszont egyre nagyobb az esélye, hogy átvándorolhatnak az Egyesült Államok területére is, ezért az olyan északi államok, mint Montana, Minnesota és Észak-Dakota már lépéseket tesznek az invázió megelőzésének érdekében.