MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Háztartások számára lendkerekes energiatárolók

Háztartások számára lendkerekes energiatárolók

villanyautosok.hu /dr. Papp László / Kép: Key Energy

Lényegesen tartósabbak, mint a lítium-ion alapú kémiai akkumulátorok.

Egy ausztrál startup, a Key Energy egy 8 kW/32 kWh kapacitású, háromfázisú lendkerekes mechanikus energiatároló rendszert telepített egy lakóház számára a nyugat-ausztráliai Sawyers Valleyben, Perth közelében.

A lendkerekes „akkumulátor” egy vákuumkamrában forgó, mágneses csapágyakra felfüggesztett, henger alakú rotor segítségével mozgási energia formájában tárolja az energiát. Feltöltéskor egy elektromotor pörgeti fel a lendkereket, amely több ezer fordulat/perc sebességet is elérhet, majd a vákuumnak és a csúcstechnológiájú csapágyaknak köszönhetően minimális súrlódási veszteséggel forog tovább. A tárolt energia leadásakor a lendkerék mozgási energiáját az elektromotor/generátor segítségével táplálják vissza a hálózatba.

A lendkerekes energiatároló esetében nincs tűzveszély, körülbelül 11.000 ciklusra képes kapacitáscsökkenés nélkül, és 20-30 éves élettartammal büszkélkedhet. Bár ezeknek a rendszereknek alacsony az energiasűrűsége, lényegesen tartósabbak, mint a lítium-ion alapú kémiai akkumulátorok.

Ez volt a fő vonzerő a Sawyers Valley ingatlan tulajdonosa számára, aki olyan rendszert akart, amely nem jelent tűzveszélyt, képes ellátni háromfázisú fogyasztóit, és energiabiztonságot nyújt, mivel az áramkimaradások gyakran érintik a területet.