MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Hatékony-e a rendszer?

Hatékony-e a rendszer?

hvg.hu

Szinte mindenkit meglepett, de nem a semmiből jön a kemény ukrán ellenállás.

Ukrajna is azon államok között van, amelyeket a NATO és az USA segített abban, hogy hatékony helyi ellenállási rendszert alakítson ki egy esetleges megszállóval szemben. Az ellenálló műveleti koncepció lényege, hogy az ezt alkalmazó országok képesek legyenek kemény katonai és polgári ellenállást kifejteni ellenséges megszállás esetén. Ukrajnában dőlhet el, mennyire működőképes a módszer.

Számos híradás érkezik az orosz-ukrán háborúból azokról a helyi civilekről, akik kiállnak az orosz tankok elé, Molotov-koktélok gyártásába fognak vagy épp az orosz menetoszlopokat és tankokat érő támadásokról, mint például ez, ahol az ukrán rendőrség különleges alakulatának tagjai lőnek ki orosz páncélosokat.

Az ukrán vezetés is többször szólította fel ellenállásra a helyi lakosokat, és fenyegette a támadó erők katonáit azzal, hogy minden lépés, amit ukrán földön tesznek, életük utolsó lépése lehet. A fenti példák azt mutatják, hogy az emberek hallgatnak rájuk, a világot pedig meglepte a kitartó és hatékony ukrán ellenállás.

Egyes tisztségviselők számára azonban mindez azt jelenti, hogy minden a terveknek megfelelően zajlik – derül ki az Army Times cikkéből, amelynek készítője arról ír, hogy az oroszok ukrajnai hadműveleteit megnehezítő helyi ellenállási képességek kialakításában ha csendben is, de már egy ideje segítik Ukrajnát amerikai és európai partnerei.