MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
„Hasznos, tiszta és szapora étkek megkészítése, sütése, főzése

„Hasznos, tiszta és szapora étkek megkészítése, sütése, főzése"

hamuesgyemant.hu

Ez lehetett a legelső írott magyar recept és szakácskönyv.

A szakácskönyvek kultúrája hazánkban hosszú-hosszú évekre nyúlnak vissza. A legelső magyar nyomtatott kiadvány Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász nevéhez köthető, akinek műve a Szakáts mesterségnek könyvetskéje. A legelső írott recept viszont ennél jóval korábbról származik.
A gasztrotörténészek úgy tartják, hogy a legelső magyar receptek egy 15. századi német kódexből származnak, ám valójában létezik egy másik magyar vonatkozású recept, ami egy 14. század végén íródott olasz kéziratban is szerepelt – írja a Drive Magazine.

A Libro per couco sec. XIV-XV nevű olasz nyelvű kéziratban szerepel egy úgynevezett „magyar torta 12 személyre" című recept, ami egy kakas- és disznóhússal töltött étel.

Ez a „magyar torta” egy kappanból, disznóhúsból és két nagy fej hagymából készült pite-szerű fogás, amit különféle fűszerekkel ízesítettek. A tortához három kenyérnyi lisztből tésztát gyúrtak, melyből 18 vékony levélkét szaggattak. A lapokat friss szalonnával kenték be, a leveleket pedig aprított hússal töltötték meg, majd mérsékelt alsó, és intenzív felső tűzön sütötték meg.

A magyar tortáról szóló olasz recept egyébként így hangzik:

Végy egy jó kövér kappant és egy nagy sertéskarajt, két nagy hagymát, fél libra édes és finom fűszert, három libra friss zsírt, ami nincs megsózva, és vegyünk annyi lisztet, mint amennyi három kenyér elkészítéséhez elegendő, a legjobbat, amid csak van. Vágd a kappant és a sertéshúst apró darabokra, és tedd ugyanezt a hagymával, tedd mindezeket a dolgokat sülni egy jó adagnyi friss sertészsírba, add hozzá az édes fűszereket, elegendő sáfrányt és egy kevés sót. Ha minden jól átsült, adj hozzá egy serleg vizet és hagyd főni, amíg el nem készül.

Bár az olasz könyvben a receptre magyarként hivatkoznak, azt nem tudni, hogy véleményük szerint mi tette magyarrá a tortát. De a könyvben szerepel még francia torta, angol zabkása, szaracén húsleves és flamand tejsodó is.

A legelső írott szakácskönyvet, a 16. század vége felé készített Szakáts tudományt az erdélyi fejedelem udvari főszakácsa állított össze. A 792 receptet tartalmazó kézirat viszont nyomtatásban csak jóval a Misztótfalusi Kis Miklós kiadása után, 1893-ban jelent meg nyomtatott verzióban.