MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Használaton kívüli pályaudvarokat alakítanak parkokká

Használaton kívüli pályaudvarokat alakítanak parkokká

travelo.hu

„Ez az egyik legdemokratikusabb, legbefogadóbb és legolcsóbb módszer a globális felmelegedés kezelésére."

Milánóban a híres Bosco Verticale, azaz Függőleges erdő megszületése óta már több zöldítési kezdeményezésnek is tanúi lehetünk, például annak, hogy használaton kívüli pályaudvarokat alakítanak parkokká. Legutóbb egy meglehetősen ambíciózus fásítási program hírei röppentek fel, mely szerint 2030-ra nem kevesebb, mint 3 millió fát terveznek elülteni a városban és a külterületein, legalábbis ez olvasható a Forestami (Erdősíts) nevű kezdeményezés honlapján.

A program célja, hogy ellensúlyozzák az éghajlatváltozás hatásait, csökkentsék az energiafogyasztást, és megtisztítsák a szennyezett városi levegőt, javítva ezzel a városlakók közérzetét. Ennek érdekében jelentősen megnövelik a zöldfelületeket az utcákon, a köztereken és az udvarokban, sőt az épületek homlokzatain és a háztetőkön is.

A projekt a Milánói Műszaki Egyetem kutatásának eredményeként jött létre, amely számba vette a város zöldfelületeit, és azokat a sűrűn beépített területeket, ahol létrejön az úgyenevezett városi hősziget-hatás, azaz ahol a növényzet hiányában felforrósodik a levegő. A város 133 önkormányzata is részt vett az elültetendő fák helyének kijelölésében.

Először a függőleges erdő (Bosco Verticale) tervezőjeként ismert Stefano Boeri tett javaslatot a faültetési projektre 2005-ben, akinek irodája azóta már Egyiptomba és a kínai Sicsiacsuang városába is tervezett hasonló épületet, valamint a mexikói Cancun ökovárossá alakítására is készített koncepciót.

Az építész a tavaly indult Forestamiról így nyilatkozott a Dezeennek: "Ez tulajdonképpen egy fát jelent minden egyes lakóra.
Ez az egyik legdemokratikusabb, legbefogadóbb és legolcsóbb módszer a globális felmelegedés kezelésére, és a levegő megtisztítására" - mondta Boeri, hozzátéve, hogy Milánóban a légszennyezés nagy probléma. A projekt holnapjának jelenlegi állása szerint már 281,160 fát sikerült elültetni. A Dezeen cikke szerint évente 300 ezer fa elültetése a cél tíz éven keresztül.