Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Hamarosan még többet lát az adóhivatal

Hamarosan még többet lát az adóhivatal

hvg.hu

Az adóhivatal összekapcsolódna a munkaadók bérszámfejtő rendszereivel.

Jól halad a fejlesztés, amellyel a cégek bérszámfejtő rendszereit is bekötik az adóhatósághoz, a NAV így minden munkaügyi adatot valós időben fog látni. A kormányzati, állami szervek összesített adatokat kapnak majd a NAV-tól.

Az adóhivatal összekapcsolódna a munkaadók bérszámfejtő rendszereivel, így az ottani adatokról, változásokról a NAV azonnal, valós időben tudomást szerez – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke.

A fejlesztés nagyon jól halad, ha a szisztéma zöld lámpát kap, a munkaügyekben ezentúl nem lesz bevallás. Ha például valaki új állást kap, ha fizetés nélküli szabadságra megy, ha kijelentik vagy bármi más történik a munkaviszony alatt, ami hatósági szempontból érdekes, azt a bérszámfejtő rendszer közölné. Az adminisztráció lényegében nulla, a csalás kockázata minimális, miközben a munkavállalók védelme a lehető legnagyobb – sorolta Vágujhelyi.

A NAV-elnök szerint az állam dolga is könnyebb lenne, ugyanis minden érintett kormányzati, állami szervezet megkapná a NAV-tól az összesített adatokat.

Az elnök beszámolója szerint a NAV-nak más fontos feladata is van épp a munkaügyeknél. Le kell zárniuk az úgynevezett hibásan nyitva maradt jogviszonyokat. Arról van szó, hogy megannyi munkavállalót nem jelentettek ki, amikor elhagyták korábbi munkahelyüket. Lehet, hogy az érintettek egy részének azóta sincs állása, de az is megeshet, hogy már a sokadik munkahelyükön vannak.

Számításaik szerint meghaladja az egymilliót az ilyen jogviszonyok száma. Ebben az esetben a munkavállalót nem érte hátrány, egyszerűen egy hivatalos mozzanat, a kijelentés elmaradt, amit pótolni kell.