MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Halászhálóból megálló

Halászhálóból megálló

otthonlap.hu

Műanyagból tégla: a nem újrahasznosítható anyagok sem a kukában végzik.

Az újrahasznosítás nem feltétlenül azt jelenti, hogy új funkciót találunk egy használt, tönkrement tárgynak. Van, amikor valami új születik, amit máshol és máshogy tudunk hasznosítani: így lesz például a műanyagból pulóver, vagy akár építőanyag.

Egy Los Angelesben működő cég utóbbiak készítését vállalja, a gyártósorról Minecraft építőelemekhez hasonlatos téglák gördülnek le. A vállalat alapítása óta 103 tonna nem újrahasznosítható műanyaghulladék kapott így új esélyt. A Blockers névre hallgató gépek egyszerű, de mégis ötletes kialakítással dolgoznak: aprítják a műanyagot, majd préselik úgy, hogy szinte egybeolvad.

A “ByBlocks”-nak nevezett téglák 40x20x20 méretűek, téglalap alakúak és leginkább buszmegállók, kerítések, teraszok, támfalak építésénél juthatnak szerephez. Az eddigi tesztek során rendkívül tartósnak bizonyultak. A velük történő építéshez ragasztót vagy habarcsot sem szükséges használni! A rendszer rendkívül takarékos és hatékony: ha 10 kg műanyagból készül egy blokk, akkor 10 kg-os téglát kapunk.

Az előállító gépek két típusban kaphatók, az egyiket ipari, a másikat lakossági felhasználásra tervezték. A Los Angelesben működő üzem jelenleg évi 450 tonna műanyag feldolgozására képes.

A cég számos várossal kapcsolatba lépett már, hogy minél több helyre el tudja juttatni az építőelemeket. A legfontosabb jellemzője ezeknek a tégláknak az, hogy készítésükhöz bármilyen műanyagot fel tudnak használni, akár halászhálót is, egyedül a polisztirol vagy hungarocell nem alkalmas kiindulópont.


Forrás: www.goodnewsnetwork.org