Tam_Bau
MENÜ
2020. szeptember 29.
Mihály
Hagyományos építőanyagok reneszánsza

Hagyományos építőanyagok reneszánsza

ingatlantajolo.hu • fotók: ingatlantajolo.hu, ronkhaz.com

Kilenc építőanyag, ami olcsó, kiváló hőszigetelő és a Földnek is jó.

A környezettudatos szemlélet a legújabb trend az építőiparban, és ennek legnagyobb előnye, hogy a zöld építőanyagok még olcsóbbak is a hagyományos építőanyagoknál. A környezetbarát építőanyagok legtöbbje ráadásul nem is új találmány, hanem olyan természetes anyag, amit a kezdetek, vagy legalábbis évszázadok óta használnak építkezésre, csak esetleg már feledésbe merült. Mutatjuk a 10 legzöldebb építőanyagot, ami olcsó és otthonunk fenntartását is olcsóbbá teszi.

Vályog

A vályogot mindenki ismeri, hiszen Magyarországon is még rengeteg parasztház található, ami egykor vályogból épült. A vályog, mint építőanyag egyidős az emberiséggel, és rendkívül jó hőszigetelési képességekkel bír. Most kezdjük csak újra felfedezni ezt a kiváló anyagot, és egyre többen építenek olyan új házakat, amik vályogból épülnek, és formájukat tekintve is a parasztházakra emlékeztetnek, mint például ez az ibafai családi ház is, amely 2004-ben épült vályogtéglából.

 Szalmabála

A szalmabála szintén kiváló építőanyag, és már régóta használják építkezésre. Mellesleg ennek is kiváló a hőszigetelő képessége.

 

Kenderbeton

A kendert régen rengeteg mindenre használták, de mára szinte teljesen feledésbe merült. A kenderbeton kenderből készül mész bázisú kötőanyaggal, és ugyanolyan szilárd, mint a beton, ugyanakkor a belőle készült téglák sokkal könnyebbek. A kenderbeton szintén nagyon jó hőszigetelő.

 

Bambusz

A bambuszt szintén nagyon régóta használják építőanyagként, de felhasználása a szállítás környezetterhelése miatt csak azokban az országokban környezetbarát, ahol megterem. A bambusz az egyik legsokoldalúbb építőanyag.

 

Farönk

A farönk szintén egy ősi építőanyag és az északi országokban gyakori a használata, de mivel rendkívül mutatós már nálunk is divatossá vált. Előnye, hogy a ház teljes szerkezetét el lehet belőle készíteni, és bármilyen más faanyagnál környezetbarátabb, mert nem kell hozzá a fát feldolgozni, így jóval kevesebb hulladék keletkezik.

 Újrahasznosított műanyag

Az újrahasznosított műanyag téglákat sajnos már a mai világ termelte ki. Előnye azon kívül, hogy így egy csomó műanyag szemetet újrahasznosítunk, hogy nem kell hozzá kötőanyag, hanem úgy lehet vele építeni, mint a Lego kockákkal. Hátránya, hogy a ház elbontása után továbbra is olyan hulladékként éli tovább az életét, ami nem bomlik el, tehát megint újra kell hasznosítani.

 

Micélium

A micélium egy újonnan felfedezett építőanyag, a gombák talajszint alatt terjeszkedő fonalaiból álló szövedék, amiből könnyű, ugyanakkor nagy teherbírású téglát lehet előállítani. Ennek a téglának a legnagyobb előnye pedig az, hogy egyáltalán nem gombásodik, azaz nem penészedik.

 Agyag

Az agyag szintén ősi építőanyag, a téglák alapanyagát is ez adja, de például a vályogban is megtalálható. Nagyon sokoldalú anyag.

 

Ashcrete

Ennek az anyagnak tudomásunk szerint, még nincs magyar neve. Voltaképpen egy olyan cement, amit pernyéből készítenek víz hozzáadásával.