Tam_Bau
MENÜ
2024. június 16.
Jusztin
Ha otthonunk a munkahelyünk

Ha otthonunk a munkahelyünk

lakaskultura.hu

Húzzuk meg a határokat a munka és magánélet között, tervezzünk tudatosan!

Rugalmas munkaidő, kényelem, személyes környezet – ki ne tartaná ideálisnak, ha otthonról, utazás, zötykölődés, netalántán idegesítő kollégák nélkül tudja elvégezni munkáját. Azonban hátrányokkal is járhat, ha otthonunk egyben a munkahelyünk is.

Izoláció, elhúzódó munkaidő

Az otthoni munkavégzés során hajlamosak lehetünk izoláltnak, magányosnak érezni magunkat, sokunknak hiányozhat a munkahelyi közösség. Könnyebben elmosódhat otthon a munka és magánélet határa, hiszen a rugalmas munkaidő, bár lehetőséget ad arra, hogy munkahelyi feladatainkat saját időbeosztásunkhoz igazítsuk, könnyen előidézheti azt a helyzetet, hogy kora reggeltől késő estig a munkánkkal foglalkozunk, jelentősebb, pihenésre használt szünetek nélkül. Az otthoni munkavégzés gyakran azt jelenti, hogy mindig elérhetőek vagyunk kollégáink, feletteseink számára. A folyamatosan jelző különböző kommunikációs csatornák, email-ek, üzenetek érkezése sem segít abban, hogy néhány órára félretegyük a munkát.

Nehezítheti helyzetünket a munka és pihenés közti határ megtalálásában, hogy a munkahelyi stressz tulajdonképpen „hazaérkezik”. Míg irodai munkavégzés során a hazautazás ideje alatt van lehetőségünk kikapcsolni a munkahelyi gondokat, otthoni munka során ez elmaradhat, és benne ragadunk a munkánkkal kapcsolatos problémákban. A munkahelyünktől való távolság, az egyértelmű fizikai határok hiánya nehezítheti mind mentálisan, mind érzelmileg a munkától való távolságtartást, amire pedig szükségünk lenne a pihenéshez.

Tervezz és pihenj

A tudatos kikapcsolódás kialakítása, különösen, ha otthonról dolgozunk, fontos lépés a munka és magánélet egyensúlyának fenntartásában. Szánjunk időt munkaidőnk meghatározására, legyen kezdő és befejező időpontja a munkánknak. Ezt lehetőség szerint tartsuk is be, ne engedjük, hogy munkával kapcsolatos feladataink belenyúljanak a pihenőidőnkbe. Segíthet a munka és pihenés közti váltásban, ha apró szokásokat, rituálékat alakítunk ki munkaidőnk befejezésekor, legyen az egy tea, rövid séta vagy zenehallgatás.

Optimális megoldás lehet, ha otthonunkban ki tudunk alakítani egy külön munkateret, és miután befejeztük a munkát, fizikailag eltávolodunk ettől a helytől. Ugyanezt a hatást érjük el, ha tartózkodunk a munkától a pihenésre kijelölt helyeken, lehetőleg ne dolgozzunk a hálószobában vagy a kanapén. Egyértelműen segíti munkától való elszakadásunkat, ha elkülönítjük a munkára és pihenésre szánt területeket otthonunkban.

Jelöljünk ki és engedjünk magunknak napközbeni szüneteket, szánjunk kellő időt étkezésre, sétára, pihenésre, ezek a rövid szünetek is segítenek feltöltődni. Tanuljuk meg elfogadni, hogy az aktív pihenés is fontos, adjunk magunknak időt a tényleges pihenésre. Ha szükségesnek érezzük, vegyünk ki szabadságot, hogy kikapcsolódjunk, távolabb kerüljünk munkánktól és fel tudjunk töltődni. A Profession kalkulátora is segítségünkre lehet abban, hogyan tudjuk pontosan kiszámolni életkor szerinti szabadságunkat 2024-re.

És talán a legfontosabb: ha végeztünk munkánkkal, kapcsoljuk ki az értesítéseket. Az emailek, üzenetek döntő többsége nem életbevágóan fontos, ha hagyjuk, hogy betolakodjanak szabadidőnkbe, azzal saját kikapcsolódásunkat nehezítjük.

Hatékony időmenedzsmenttel a pihenésért

Otthonról dolgozni valóban kellemes lehet, ha megtanulunk határt húzni munka és magánélet között. A hatékony időmenedzsment, a tudatos pihenés és napi lezárás támogathatja, hogy hatékonyabban elszakadjunk a munkától és megfelelően ki tudjuk pihenni magunkat.

s