MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Gyógyító művészet

Gyógyító művészet

senior.hu

Brüsszelben már múzeumlátogatást is felírhatnak receptre a szorongásos betegeknek.

Akadnak olyan városok, ahol a doktor már erdei sétára küldheti a betegét, netán szobanövényeket javasolhat neki pirulák helyett. Brüsszelben tovább bővült az eszköztár: az orvosok már múzeumlátogatást is felírhatnak receptre, abban a reményben, hogy a művészet új energiákat szabadít fel a betegekben. Orvosság helyett festmények nézegetését ajánlják a hangulat javítására, vigaszként vagy épp felüdülésként, elsősorban szorongásos, stresszes, depressziós páciensek részére.

A múzeumi belépő segíthet egy betegeknek abban, hogy kikeljen az ágyból és néha ez már önmagában siker.
Ha pedig eljut a kiállításra, a szocializáció, a társadalmi érintkezés további pozitív hatást jelenthet. A múzeumok csendje, nyugalma ugyancsak előnyös lehet a stresszes, nyüzsgő, ingerekkel teli világunkban.

A szokatlannak tűnő projekt szeptemberben indult a város egyik legnagyobb kórházán dolgozó pszichiáterek részvételével. Ők azok, akik receptet állíthatnak ki a betegek részére, amely ingyenes belépést biztosít számukra, hogy ismerőssel együtt felkeressék Brüsszel valamely kulturális intézményét.

Európa első ilyen jellegű kezdeményezése hangsúlyozni kívánja, hogy a múzeum mindenkié. Mindenkit arra bátorítanak, hogy nyissák ki az ajtókat, lépjenek be bátran a kiállítóterekbe.
A kísérlet célja az is, hogy az orvosoknak, szakembereknek még egy eszközt adjanak a kezükbe a gyógyításhoz. Az inspirációt egyébként Kanadából nyerték, ahol 2018 óta egy hasonló projekt keretében a Montreali Szépművészeti Múzeumba nyerhetnek bejutást a receptre felírt belépővel a betegek.

Brüsszelben az újdonság során 6 hónapon át 5 múzeumban kaphatnak majd belépőt a páciensek. Többek között a csatornamúzeumban 10 méterrel a föld alatt sétálhatnak, Brüsszel rejtett folyója mentén vagy megtekinthetik a világhírű Manneken Pis ruhatárát, de megcsodálhatják a csipkemúzeum gazdag anyagát is.

Amennyiben a projekt sikeresnek bizonyul, más múzeumokat, mozikat, kórházakat, segítőcsoportokat is megnyithatnak a páciensek előtt.