Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Gyógyít és serkent, de nem kávé!

Gyógyít és serkent, de nem kávé!

sokszinuvidek.24.hu

Olyan iparág épült rá, ami dollármilliókat hoz a brazil gazdaságnak évről évre.

A Brazília északi részén található Maués a dél-amerikai ország egyik legjelentősebb guaranatermesztő vidéke, erre épül nemcsak a gazdasága, de a kultúrája is, írja a BBC.

A gyümölcs magjait világszerte stimuláns és gyógyhatású tulajdonságai miatt kedvelik, és manapság már az energiaitaloktól a gyógyszereken át a kozmetikai termékekben is fellelhetők alapanyagként. Olyan iparág épült rá, ami dollármilliókat hoz a brazil gazdaságnak évről évre.

A guarana négyszer annyi koffeint tartalmaz, mint a kávébab. Emellett más erős stimulánsok is megtalálhatók benne, így például szaponinok és tanninok is, melyek bizonyítottan javítják a kognitív teljesítményt. Több kutatás is rámutatott már, hogy a guarana hatásos a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antidepresszáns hatású, és afrodiziákumként is tekintenek rá.
Maués városát joggal nevezik a guarana földjének, de a gyümölcs története jóval korábbra nyúlik vissza. Már a Sateré-Mawé brazil őslakosok is ter-
mesztették egy évezreddel ezelőtt.

Maués városában annyira imádott gyümölcs a guarana, hogy még fesztivált is rendeznek a tiszteletére 1979 óta. Az eseményt jellemzően november végén vagy december elején tartják, ilyenkor több tízezer turistát látnak vendégül.
Érdekesség, hogy a településen nagyon magas az idősek aránya, amit a jellegzetes gyümölcs fogyasztásának tulajdonítanak. Magyarországon egyébként jellemzően por vagy kapszula formában kapható guarana.