MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Grönlandi gleccser palackozott vize nyerte az Ördög Köve-dijat

Grönlandi gleccser palackozott vize nyerte az Ördög Köve-dijat

elobolygonk.hu

Az Alpok Kezdeményezés idei szavazásán csaknem hatezren vettek részt.

Egy luxus ivóvízmárka grönlandi olvadt jégből készült palackozott vize nyerte idén a legabszurdabb terméknek járó környezetvédelmi szégyendíjat – közölték kedden Svájcban a szervezők.

“Az olvadt grönlandi gleccserjeget több mint 9600 kilométerre szállítják. A sarki jégsapka olvadását tekintve ez különösen cinikusnak tűnik” – hangsúlyozta a svájci Alpok Kezdeményezés elnevezésű környezetvédelmi aktivistacsoport, amely évente ítéli oda az Ördög Köve-díjat.

A kanadai Berg ivóvízmárka a grönlandi úszó jégtáblákból termel ki jeget és azt szállítja el palackozásra. A palackozott vizet aztán a kanadai Halifaxból Antwerpenbe hajóztatják át az Atlanti-óceánon, ahol kamionokra rakodják és Európán át Svájcba viszik.

A svájci Manor bolthálózat, amely a grönlandi gleccservizet forgalmazza az alpesi országban, már bejelentette, hogy idén úgy döntöttek, többé nem árulják a Berg és más külföldi vízmárkák termékeit. Mint magyarázták, nagyon komolyan veszik a vásárlóiktól és a közönségtől érkező véleményeket.

Az Alpok Kezdeményezés idei szavazásán csaknem hatezren vettek részt.

Az Ördög Köve-díjra még esélyes volt egy üveges savanyúuborka, amelyet több mint 18 ezer kilométerről, Vietnamból szállítottak Svájcba és Peruból származó gránátalma is, amelyet Egyiptomban dolgoztak fel, mielőtt Svájcba érkezett volna repülővel.