MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
„Gondolkodj, mielőtt kidobod!

„Gondolkodj, mielőtt kidobod!"

termeszeti.hu

Szemétruhában járva hívja fel a figyelmünket az aktivista a környezet védelmére.

Noha sokat beszélünk a környezetvédelemről, Rob Greenfield aktivista úgy véli, hogy ennél többet kell tennünk azért, hogy az emberek megértsék: lassan belefulladunk a szemétbe. A férfi egy rendkívül látványos öltözéket barkácsolt, ami nap mint nap változott, ahogy ő sorra pakolta bele az aznapi szemetét: pohártetőt, joghurtospoharat, konzervdobozt, ételcsomagolást.

Greenfield azért készítette az öltözéket, hogy az embereknek vizuálisan megjeleníthetővé, láthatóvá tegye azt a szemétmennyiséget, amit naponta termelünk. Az átlagos amerikai ugyanis naponta kb. 2 kg szemetet gyárt és ettől vélhetően a magyar társai sincsenek lemaradva. A legtöbb ember eljutott ugyan a szelektív hulladékgyűjtésig, de ennél többet nem foglalkozik azzal, hogy miként lehetne csökkenteni, meg sem termelni ezt az irdatlan mennyiséget.

Viszont ha a saját szemünkkel látjuk, hogy ez a mennyiség miként fest, akkor talán jobban elgondolkodunk azon, hogy miként élhetünk fenntarthatóbban, miként választhatunk okosabban árut egy boltban.
Amikor Greenfield először öltötte magára a szemétruhát, alig volt benne valami, de a vállalt idő végére már kb. 45 kg-t nyomott az öltözék – ennyi szemetet gyűjtött össze egy hónap alatt. Egyfajta élő, sétáló hirdetőtáblaként a mértéktelen fogyasztás és szemétgyártás ellen demonstrált, pontosabban minket próbált inspirálni arra, hogy változtassunk a jobb, élhetőbb bolygó érdekében.

Szerinte érdemes ott kezdenünk, hogy használt cikkeket, vagy újrahasznosítható termékeket vásárolunk, komposztálunk és helyi termelőktől igyekszünk beszerezni mindazt, amire szükségünk van.