MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Gilisztahotellel és ökovécével fékeznék a klímaválságot

Gilisztahotellel és ökovécével fékeznék a klímaválságot

hazipatika.com / Fotó: Getty Images

Lakosai ötletei mentén igyekeznek zöldebbé tenni Bécs környezetét.

A részvételi eljárás újfajta formáját próbálta ki az osztrák főváros: kész tervek helyett három kerület lakóival közösen dolgozta ki, miként tehetik még zöldebbé, a klímaváltozással szemben ellenállóbbá a környéküket. A felhívásra több mint ezer ötlet érkezett be.

Az osztrák főváros 2022 tavaszán indította el „Bécsi Klímacsapat” elnevezésű kezdeményezését. A program keretében három kerület – Margareten, Simmering és Ottakring – lakóival közösen kerestek és dolgoztak ki olyan megoldásokat, amelyekkel még élhetőbbé válhat szűkebb környezetük, és amelyekkel jobban ellensúlyozni lehet a klímaváltozás negatív hatásait – számolt be róla közleményben Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az újfajta, egyelőre kísérleti jelleggel alkalmazott részvételi eljárás első szakaszában ötleteket gyűjtöttek, hogy ki miként tenné zöldebbé, élhetőbbé közvetlen környezetét. Ezekből 1100 érkezett, melyeket a következő fázisban szakértők vizsgáltak meg. Végül 283 ötlet ment át a rostán. A következő szakaszban – az ötletgazdákkal együtt – 102 projektvázlattá gyúrták össze a működőképes ötleteket, amelyekből a kerületek 19 projektet választottak ki. Ezeket 2023-ban valósítják meg.

Margaretenben például havonta egyszer klímanapot tartanak, homlokzatot zöldítenek és létrehoznak egy szuperblokkot is. Simmeringben a kerületi lakosokból álló zsűri tizenegy projektet választott ki, így lesz például új park, rovarbarát rét, gilisztahotel, tanösvény, frisslevegő-kút és ökovécé is. Ahol pedig lehet, feltörik az aszfaltot és kizöldítik a területet. Ottakringben a pályaudvar környékét alakítják át úgy, hogy jobb legyen a levegő minősége, szuperblokkot hoznak létre és kizöldítenek egy forgalmas utcát – forgalomcsillapítás mellett.

A részvételi eljárás során az ötleteket online és hagyományos postai úton is be lehetett nyújtani. Ezenkívül a nyár folyamán több mint harminc multiplikátor járta a környéket, megszólítva az ott élőket, hogy közösen ötleteljenek. „Így sikerült a nehezen elérhető csoportokat is bevonni a város formálásába. Az ilyen csoportok aktivizálása és a demokratikus együttdöntés erősítése olyan célok, amelyek már kezdettől fogva fontosak Bécs számára” – húzta alá Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok.