Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Gazdagok fizessenek

Gazdagok fizessenek

444.hu • fotó: bbc.com

Argentína új, egyszeri adót vet ki a leggazdagabb polgáraira, hogy abból fizessék az egészségügyi ellátást és segélyeket a koronavírus alatt.

Az argentin szenátorok 42 igen, 26 nem arányban szavazták meg a milliomosok adójának nevezett illetéket pénteken. Ennek értelmében azoknak, akiknek a vagyona meghaladja a 200 millió pesót (2,5 milliódollárt) fizetniük kell.Ez nagyjából 12 ezer embert érint az országban, az adófizetőknek mindössze 0,8 százalékát. A gazdagok a felmenő rendszerben maximum 3,5 százaléknyi adót fognak fizetni, az országon kívüli vagyonuk után pedig 5,25 százalékot.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint az összegyűlt pénz 20 százalékát orvosi ellátásra, további 20 százalékot kis- és középvállalkozások segélyezésére, szintén 20 százalékot a hallgatók ösztöndíjaira, 15 százalékot a társadalmi fejlesztésekre, a fennmaradó 25 százalékot pedig földgázvállalkozásoknak adják.

Az argentin kormány arra számít, hogy az így beszedett adóból 300 milliárd peso fog befolyni, de az ellenzék attól tart, hogy ez nem egyszeri adó lesz, hanem a későbbiekben is kivetik majd, ami elrettenheti a külföldi beruházókat.

Argentína közel 1,5 millió fertőzést és csaknem 40 000 halálesetet regisztrált idáig.