Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Friss vagy fagyasztott kínai fokhagyma?

Friss vagy fagyasztott kínai fokhagyma?

agrarszektor.hu

A gyanú szerint a hatályos vámszabályok kijátszásával juthattak be az Európai Unió területére.

Spanyol bejelentésre vizsgálja az Európai Bizottság Főigazgatósága a feltételezhetően csalárd módon érkező kínai fokhagymaszállítmányokat. A gyanú szerint a hatályos vámszabályok kijátszásával juthattak be az Európai Unió területére.

A spanyol delegáció egy másik kérést is beterjesztett a DG Agri részére francia, olasz és portugál kollégáik támogatásával. Ez pedig arra vonatkozik, hogy a közelmúltban betiltott, korábban sokáig használt növényvédő szerekre moratóriumot vezessenek be egészen addig, amíg helyettesítő alternatíva elérhetővé nem válik a piacokon. Tolmácsolták továbbá kérésüket, miszerint a nagy szupermarketláncoknak magasabb árakat kellene fizetniük az európai termelők számára - ezzel kapcsolatban már vannak jó tapasztalatok Spanyolországban, ahol az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc máris árat emelt.

Del Pino szerint a közeljövőben Egyiptom lesz az európai fokhagyma legfélelmetesebb versenytársa, mivel pillanatnyilag importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba. Az alacsonyabb termelési költségek miatt még szállítással együtt is lényegesen olcsóbb az egyiptomi fokhagyma az uniós árunál, másrészt termelési volumenben Egyiptom már megelőzte Spanyolországot.