MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Football Leaks II – így fizették ki a focisztárokat

Football Leaks II – így fizették ki a focisztárokat

hvg.hu

Megfejtették, így csalt adót a Messi család. Egy brit cég a központi szereplő.

A dúsgazdag katalán klub, az FC Barcelona mindenképp szerette volna megtartani szupersztárját, Lionel Messit, aki hatodszor is az év labdarúgója lett a FIFA-nál. Ezért évi 400 ezer eurót fizetett ki a Sidefloor nevű brit cégnek, melynek főnöke több mint száz hasonló "vállalkozást" üzemeltetett. A cél mindenütt az adóelkerülés volt. Amikor a brit adóhivatal vizsgálódni kezdett, akkor David Waygood a vonat alá vetette magát szülőföldjén, Kent megyében.

Mindez abból a könyvből derül ki, melyet a Der Spiegel újságírói adtak ki Football Leaks II címmel Németországban. A hamburgi hetilap nemrég részletesen foglalkozott azzal, hogy a Football Leaks kiszivárogtatás információforrása, egy portugál hacker jelenleg is börtönben üldögél a tárgyalásra várva. Miközben az általa leleplezett szupersztárok jól elvannak sokmillió eurós fizetésükkel, és az ezt is meghaladó reklámjövedelmükkel.

Lionel Messit és édesapját, Jorge Messit egy spanyol bíróság 21 hónapos felfüggesztett börtönre ítélte több mint 10 millió eurós adócsalás miatt. Később a Legfelső Bíróság Madridban 15 hónapra mérsékelte a papa felfüggesztett börtönbüntetését. Csakhogy mindkettőjüknek ezzel priusza lett – írja a Der Spiegel, amely felfedezte, az FC Barcelona a brit Sidefloor céget használta fel arra, hogy a spanyol és az argentin adóhivatal elől elrejtse a Lionel Messinek juttatott pénzeket. A szupersztár például 280 ezer eurót inkasszált évente azért, mert édesapjával együtt "ifjú futballtehetségeket támogattak" Rosarióban, Argentínában, a Messi-família szűkebb pátriájában.

A Panama-papírok hívták fel először a figyelmet a Messi család adóügyeire

A Der Spiegel és több más európai lap a Panama-papírok információtömegének átvizsgálása után kezdett el kutatni azután, hogy a világ egyik legjobb futballbajnokságában, a spanyolban hogyan tudnak olyan sok pénzt keresni a szupersztárok, Messi például 18,6 millió eurót évente. És ez csak a fizetés, ehhez jött még a szépszámú plusz, melyet olyan strómanok által irányított cégek intéztek, mint a Sidefloor Nagy-Britanniában. A módszer meglehetősen egyszerű volt: az adóhivatal elől úgy rejtették el a pénzeket, hogy offshore cégeket jegyeztek be adóparadicsomokban, például a Brit Virgin-szigeteken. Így a jövedelmek úgy érkezhettek meg a célszemélyekhez, hogy adólevonás nem terhelte őket.

A Der Spiegel szerint egyáltalán nem biztos, hogy véget ért ez a gyakorlat. Ha bebizonyosodik, hogy az FC Barcelona ily módon is pénzelte a Messi famíliát, akkor ez új adóügyi ellenőrzést vonhat maga után. Ráadásul úgy, hogy mind Lionel Messi, mind pedig Jorge Messi, az édesapa immár visszaesőnek számítana. Ez nyilvánvalóan szigorítana a bírói ítéleten. Természetesen az is felmerül, hogy más futballklubok hogy oldják meg a szupersztárjaik jövedelmének kigazdálkodását és esetleges eltitkolását az adóhatóságok elől. Franciaországban vizsgálat folyik a legnépszerűbb futballklub, a Paris Saint-Germain katari főnöke ellen. Több pénzügyi szabálytalanság miatt is vizsgálódnak a francia hatóságok, az egyik a szupersztárok adózása.

De hát a futball szinte mindenütt nemzeti ügynek számít. Ezért a hatóságoknak mindenütt nagyon óvatosaknak kell lenniük, amikor olyan szupersztárok ügyeit kell vizsgálniuk, mint Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo. Egyszerűbb börtönben tartani a leleplező portugál hackert, aki a Football Leaks több millió információját elérhetővé tette, és akit Budapesten vettek őrizetbe európai elfogatóparancs alapján.