MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Forrongó bolygónk

Forrongó bolygónk

startlap.hu • fotók: Kapfinger András, startlap.hu

Olaszország többi déli tartományban egy rendkívül szokatlan és agresszív trópusi hurrikán okozott pusztítást.

A mediterráneumból érkező forgószél egyes helyeken félméteres árvizet okozott, a siracusai Viale Teocrito utcáit pedig szinte elmosta a föld színéről a hirtelen lehullott hatalmas mennyiségű csapadék.

Ha ez még nem lenne elég, Szicíliát is újabb csapás érte: Európa legaktívabb vulkánja, az Etna szombaton kapott új lendületet, és megállás nélkül lövell magából lávát és köveket, ez utóbbiból még a tűzhányótól félszáz kilométerre fekvő településeknek is jut.

A Kanári-szigeteken a Cumbre Vieja tűzhányó mutat egyre nagyobb aktivitást, ennek következtében most 416 embernek kellett elhagynia az otthonát La Palmaszigetén, Tazacorte és Los Llanos de Aridane egyes részeit ürítették ki. Nem biztos, hogy a láva eléri ezeket a területeket, mégis elővigyázatosságból hozták meg
a döntést – ezzel már meghaladja a 7500-at azoknak a száma, akiket a természeti katasztrófa miatt az elmúlt egy hónap során evakuáltak.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának legfrissebb műholdas mérései szerint a Cumbre Vieja vulkán kitörése nyomán a láva 866 hektárnyi területet borított be és 2185 épületet semmisített meg, egy éjszaka alatt mintegy ötven földrengést mért a tűzhányó déli oldalán – a legerősebb 4,3-as volt a Richter-skálán.
A természeti csapások fennakadásokat okoztak a légi közlekedésben is: Szardíniában egy kisrepülőgépet borított fel a szélvihar. Több járatot is törölni kellett a vulkáni hamu miatt, Spanyolország déli részén sem nagyon szálltak fel a gépek.