MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Forradalmi ivóvíz-előállítás

Forradalmi ivóvíz-előállítás

greenfo.hu

Napi 49 000 litert gyárt hullámenergiával egy új eszköz.

Nem hétköznapi megoldást talált a kanadai Oneka Technologies a tengervíz energiaigényes sótalanítására: a hullámok segítségével végzi el a teljes folyamatot, környezetbarát módon.

A víznél kevés dolgot veszünk természetesebbnek: minden hol ott van, gondoljuk, így nem igazán van okunk aggódni miatta. Az valóban igaz, hogy a Föld felszínének 70 százalékát víz borítja, ám ennek csupán 3 százaléka édesvíz. Ráadásul ezen édesvízkészlet zöme is hozzáférhetetlen az ember számára, vagy már szennyezett, mint azt a World Water Reserve írja.

Sok ország édesvízkészletét ráadásul az éghajlatváltozás is veszélyezteti – ezt kiküszöbölendő egyre több helyen keresik az alternatívákat, melynek egyik legnépszerűbb és legismertebb formája a bőségesen rendelkezésre álló sós víz sótalanítása. Bár ez is egy olyan folyamatnak tűnik, mely modern világunkban már könnyedén abszolválható, ez sem maradéktalanul igaz. A folyamat ugyanis rendkívül energiaigényes, ami eléggé problémás, ha nem megújuló energia segítségével végzik. Pedig egyre több ilyen üzemet hoznak létre.

Erre a problémára kínálhat megoldást egy kanadai startup, a Oneka Technologies, mely egy olyan, környezetbarát sótalanítási technológiát alkotott meg, ami a tenger hullámaiból nyeri a folyamathoz szükséges energiát.


Jelenleg ugyanis két módszerrel végzik a folyamatot: az egyik a hőalapú, mellyel a tengervizet addig melegítik, még az el nem párolog. A folyamat eredményeképp a só hátramarad, míg a víz már sótlan formában lecsapódik, és hasznosítható.

A másik megközelítés a membrános: ennek során a tengervizet egy féláteresztő membránon engedik át, mely elnyeli a sót. Noha a hőalapú megoldásnál ez jobb, de még így is rendkívül energiaigényes. Utóbbi megközelítést veszi alapul a Oneka terméke is, mely a tengerfenékhez van horgonyozva, és a vízfelszínen úszik. Az eszköz a hullámokból nyeri az energiát, azt mechanikai erővé alakítja, melyet aztán a tengervíz beszivattyúzásához hasznosít.

A víz egynegyedét a sótalanító rendszerben keringetik, a megtisztított vizet pedig a partra pumpálják mechanikus erő segítségével.

Mint az Interesting Engineering írja, a rendszer teljes mértékben mechanikus hajtású, és elektromos áram nélkül működik. Az egységek három különböző méretben készülnek, a legnagyobb akár napi 49 ezer liter vizet is képesek megtisztítani. A tervezéskor arra is ügyeltek, hogy a bemeneti nyílásokon a tengeri élőlények ne férjenek be, így az élővilágot sem veszélyeztetik. A cég várakozásai szerint a rendszer már akár 2024-ben kereskedelmi forgalomba kerülhet - írta a hvg.hu.