MENÜ
2024. árpilis 17.
Rudolf
Folyamatosan lopják a világ vízkészleteit

Folyamatosan lopják a világ vízkészleteit

ng.hu

Egy új kutatás alapján a vízkészlet 30-50 százalékát úgy használják, hogy nem fizetnek érte, vagy nem tartják be a környezeti előírásokat.

A friss tanulmány alapján rengeteg magánszemély és vállalat jut hozzá illegálisan a vízhez, melyet jellemzően mezőgazdasági céllal hasznosítanak – számol be a ScienceAlert. A probléma nem újkeletű, az átlagember számára ugyanakkor kevéssé ismert. A szakértők most a jelenséget elemezve próbáltak lehetséges megoldásokat vázolni.

Adam Loch, az Adelaide-i Egyetem munkatársa és kollégái szerint az emberek és cégek valóban lopják a vizet, a fő felelősök azonban a döntéshozók, illetve a jogi és az intézményi keretek, amelyek nem képesek megvédeni a vizeket. A víz értékét nem becsülik meg eléggé, a törvénytelenségeket pedig nem követik kellően erős szankciók.

A vízpolitikát számos kritika övezi, egyes vélemények szerint a természeti forrást valójában mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé kell tenni. A csapat ugyanakkor három igen speciális helyzet, a kaliforniai marihuána-, a spanyolországi eper- és az ausztráliai gyapottermesztéshez köthető vízhasználatot elemezte. Ezek már jóval túlmutatnak az alanyi jogon járó vízhasználaton.

Mindhárom tevékenységhez rengeteg víz szükséges, és a piaci igények, illetve a csapadék kiszámíthatatlansága mindegyiknél befolyásolja a vízlopást. Tovább növelheti az illegális vízhasználatot, ha az adott országban nem elég hatékonyak a szigorítások.

Lochék szerint a legfontosabb az lenne, hogy a vízlopásért járó büntetések komolyak legyenek, és valóban behajtsák őket. Emellett a társadalomnak is meg kell értenie, hogy a környezeti előírásoknak nem megfelelő vízhasználat elítélendő, és súlyos következményekkel jár.