MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Fóliázzák a havat

Fóliázzák a havat

sielok.hu

Az átlagosan 110 napos szezon helyett tavaly 160 napig lehetett síelni.

Látványos eredményeket produkált idén a norvégiai Fonna gleccser síterepén az un. snow-farming, vagyis a korábbi szezonról eltárolt hómennyiség nyári megóvása a következő szezonra. Szeptember elejére kb. nyolc méter vastagon megmaradt a hó a hővisszaverő fólia alatt.

A norvég gleccseren csak nyáron lehet síelni, az idén május elején kezdődött a szezon, és az átlagosnál korábban már július 25-én véget ért a nagyközönség számára. A lenti képeken a szezon elején speciális fóliával letakart hóréteg vastagságát látjuk, a felirat szerint ezeken a részeken szeptemberben kb. 8 méternyi havat sikerült megmenteni a nyári olvadástól.
A síterep egyébként híres arról, hogy a szezon elején hihetetlenül vastag hótakaró alól kell kiásni a liftjeit, hogy egyáltalán elkezdődhessen a szezon. 2020-ban 15-16 méteres hóvastagsággal indult a szezon, és ebből az októberi zárás előtt 1-2 méternyi megmaradt a gleccser kék jege felett.

A tavalyi szezon, a koronavírus járvány közepette, minden rekordot megmentett a síterepen. A norvég síterepeket márciusban a covid miatt bezárták, húsvétkor sem lehetett síelni. Mondhatni, hogy a helyiek ki voltak éhezve a síelésre, így a nyáron rekordlétszámban jelentek meg a síterepen. Az utazási korlátozások miatt a síklubok, és az alpesi válogatott híres klasszisai is itt gyakoroltak a nyáron.

Az extrabevételhez és a megnövekedett létszámhoz az is jól jött, hogy az átlagosan 110 napos szezon helyett tavaly 160 napig lehetett síelni. A síelők száma 60%-kal haladta meg az előző év forgalmát, és 30%-kal az addig rekordévnek számító 2018-ast.