MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Fólia helyett szolármodulok

Fólia helyett szolármodulok

mezohir.hu

Az embernek az energia, a növénynek pedig az időjárás elleni védelem a fontos.

A kettő kiváló ötvözete az agro-fotovoltaikus rendszer. A magasba szerelt napelempark áramot termel, közben részleges árnyékot, eső- és jégvédelmet is nyújt az alatta meghúzódó növényeknek.

Hollandiában építik ki Európa legnagyobb agro- fotovoltaikus (agro-PV) málnaültetvényét. Elkészültekor 24.206 napelem mintegy 2810 háztartás számára elegendő energiát állít majd elő, miközben alatta bogyós gyümölcsöt takarítanak be.

A GroenLeven agro- PV-projektje Hollandia Észak-Brabant tartományában, Meierijstad településen valósul meg, ahol főleg málnát, de szedret, ribizlit és spárgát is termesztenek majd az üzemben. A GroenLeven már több agro-PV projektet is kivitelezett, ezek együttesen közel 15 megawatt kapacitást tesznek ki.
„Általában fóliát helyezünk a gyümölcsök fölé, hogy megvédjük őket a zord időjárási viszonyoktól” – magyarázza a holland termelő. „A málna nem bírja a sok csapadékot, gyorsan megpenészedik. Emellett a panelek strapabíróbbak is a fóliánál, nagy szélben sem csapkodnak, ráadásul munkaerő-takarékosak is, mivel a fóliát gyakran kell cserélni. Ez egy olyan befektetés, amely jövőbiztossá teszi a vállalkozásomat.”

Bram Wasser, a GroenLeven agro-PV projektvezetője szerint minden gyümölcs más fotovoltaikus rendszert igényel. Ezért a Wageningeni Egyetemmel közösen azt vizsgálják, hogy holland viszonyok között melyik gyümölcs milyen napelempark alatt érzi jól magát. Kutatásaik többek között a panelek fényáteresztő képességét, a modulok alatti klímát (hő, fény, csapadék), a felhasznált növényvédőszer-mennyiséget, a termés nagyságát és Brix-fokát érintik.
Németországban a Fraunhofi Kutatóintézet vizsgálja évtizedek óta a szántóföldi növények, zöldségfélék, gyümölcsök reakcióját a modulok alatti klímára. Szerintük a növények hozamváltozással reagálnak a részleges árnyékra, ezért sok múlik az adott kultúra árnyéktűrésén, a modulok egymástól való távolságán, dőlésszögén, az adott évjáraton, és azon, hogy van-e öntözés a napelem alatt.