MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Firenzében, a reptéri terminál tetejére szőlőtőkéket ültetnek

Firenzében, a reptéri terminál tetejére szőlőtőkéket ültetnek

agroinform.hu

Akár még az utasok is szedhetnek a szőlőből.

Az olaszoknak ismét támadt egy remek ötletük, amivel maximálisan kihasználják a rendelkezésükre álló területet. Az új, 19 hektáros szőlővel a fenntarthatóságért szeretnének többet tenni.

Nemrég mutatták be a firenzei Amerigo Vespucci repülőtér új nemzetközi termináljának látványterveit. Az épület várhatóan 5,9 millió utast fogad majd évente. Ez lesz a toszkán régió legnagyobb repterévé váló komplexuma. A projekt két szakaszból fog megvalósulni, az első 2026-ban, míg a második 2035-ben fejeződik be - tette közzé az Archdaily.

A közlekedési csomópontokat összekötő új, közel 540 ezer négyzetméteres terminál a várost és a vasúti rendszert is egymáshoz kapcsolja. A projekt emellett 90 fokkal forgatja el a meglévő reptéri kifutópályát, meghosszabbítva ezzel az eddigi túl rövid aszfaltot.

Az új reptéri komplexum érdekessége, hogy a tervezők a toszkán borkészítés hagyományaira utalva, az épület enyhén lejtős tetejére egy 19 hektáros szőlőültetvény szeretnének létrehozni. A 38 sor szőlő művelésére egy ottani régióból származó borászt hívnak majd meg, így a kapott bort a tető alatti, erre a célra megvalósított pincében készítik majd el és érlelik meg.

Az ilyen típusú zöldtető lehetősége hozzájárul ahhoz, hogy a tervezők általa megkívánt LEED Platinum fenntarthatósági minősítést el tudják majd érni.

Rafael Viñoly tervező egy igen ismert építész az országban, aki tavaly hunyt el. Főleg merész, sokféle lépteket és funkciót lefedő terveiről lehetett megismerni.