MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Festékpatronokkal lövik a farkasokat

Festékpatronokkal lövik a farkasokat

magyarnemzet.hu

A megfestett farkasokról már messziről látszik, hogy hajlamosak túl közel merészkedni az emberhez.

A kelet-hollandiai Gelderland tartomány engedélyezi, hogy az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasokat paintballfegyverekkel üldözzék el a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból. A helyi hatóságok által hozott intézkedés célja az esetleges farkastámadások megakadályozása - írta szerdán a Dutch News angol nyelvű holland hírportál az Omroep nevű tartományi műsorszolgáltatóra hivatkozva.

A döntés egy videó közzététele után született, amelyben egy farkas nyugodtan sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban. A videofelvételt megelőzően is már többször tettek közzé fényképeket farkasokról a kelet-hollandiai nemzeti park területén. A Faunabescherming holland környezetvédelmi szervezet a farkasok etetésével vádolta meg a park vezetését, hogy a vadállatok az emberek által látogatott környékre szokjanak, majd pedig mint „problémás vadakat”, végleg el lehessen távolítani őket.

A tartományi hatóságok szerdai döntése értelmében a farkasokat el kell tántorítani attól, hogy keressék az emberek társaságát. Ehhez paintballfegyvereket használnak majd, ugyanis a festékgolyók jelzik, hogy melyik állat szokott hozzá az emberek jelenlétéhez. A farkasok és az emberek közötti távolságnak legalább 30 méternek kell lennie.

A paintball használata megfelel a vonatkozó holland irányelveknek – írták a hatóságok. A park tulajdonosa közölte: együttműködik a hatóságokkal, de szerinte a vadállatok elriasztására „nem ez az igazi megoldás”, mert a szelídnek látszó, de emberekre veszélyes farkasokat véglegesen el kell távolítani.