MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Fertőzött országban edzőtáboroznak a kajakosok

Fertőzött országban edzőtáboroznak a kajakosok

telex.hu

„Az edzőtábor önkéntes, nem kötelező, szó sincs arról, hogy kimaradhat valaki a válogatottból, ha nem utazik el."

Január végén utazott el a magyar kajak-kenu válogatott egy része Dél-Afrikába, hagyományosan Rodeplaat Damon szoktak felkészülni a világversenyekre. A sikeresség egyik alapfeltétele ilyenkor a melegégövi edzőtábor, ahol sokat tudnak vízen lenni, mert a téli pihenő után újra rá kell találni a megfelelő mozgásra. A kajaknégyes már kint van, az egyesben világbajnok Kopasz Bálint hamarosan csatlakozik a küldöttséghez. Kopasz kihívója, Varga Ádám is ott készül.

A versenyzők egészségéért aggódó, anonimitást kérő orvos levelet küldött a Telexnek, felfoghatatlannak nevezte, miért küldték ide a versenyzőket. Dél-Afrika fertőzött országnak számít, a koronavírusnak van egy az országgal azonosított mutánsa is. Vannak olyan jelek, hogy a mutánssal szemben nem védettebb ellene az, aki már átesett a fertőzésen. A versenyzők többsége egy oltást kapott, ami nem véd a koronavírustól, a másodikat csak akkor kapják meg, ha már itthon lesznek.

Az edzőtábor helyszíne egyébként egy új építésű, hatalmas lakópark, amit fegyveres őrök védenek, elsősorban hollandok vásároltak ott apartmanokat.

„Az edzőtábor önkéntes, nem kötelező, szó sincs arról, hogy kimaradhat valaki a válogatottból, ha nem utazik el. Előre egyeztettünk mindenkivel, ki akar-e menni. Nem volt győzködés, ráerőltetni senkire sem akartuk. Nincs más nemzet a helyszínen, ezért is ajánlottuk. Tudjuk, hogy az első oltás nem ad védettséget, amikor hazajönnek megkapják a másodikat. Vannak a sportágnak keretorvosai, akik ismerik a helyszínt, ők tájékoztatták a versenyzőket. A kintlévők közül öten már átestek a fertőzésen. Nincs a világnak olyan pontja most, ahol nem jelent volna meg a vírus, valamennyi kockázatot vállalunk, ahogy az ellenfeleink is, akik éppen Törökországban készülnek. Élsportolókról beszélünk, akik már versenyezni akarnak májusban, nem utolsósorban jól szerepelni az augusztusi az olimpián” – mondta a Telexnek az elnök, Schmidt Gábor.

A versenyzők február végéig lesznek kint, utána tesztelik őket, amikor hazajönnek. A kajaknégyes tagjai utána Sevillába utaznak tovább.