MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Felelős medvehagymagyűjtésre hívja fel a figyelmet a Mecsekerdő Zrt.

Felelős medvehagymagyűjtésre hívja fel a figyelmet a Mecsekerdő Zrt.

magyarnarancs.hu

A gyűjtés fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára.

A hegyek középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben előforduló medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb 2 kilogramm mennyiségben – hívja fel a figyelmet gyógynövény szezonjának kezdetén a Mecsekerdő Zrt.

A Baranya megyében gazdálkodó társaság közleményében jelezték, hogy a jellegzetes fokhagyma-illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, mindezt azonban felelős erdőlátogatással jelentősen csökkenthetjük.

Felhívták a figyelmet arra, hogy tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni a talajban megbújó hagymájában a medvehagyma, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le, és elkerülhetjük az erdő talaján élő, számos védett lágyszárú növény letaposását, ha a kijelölt turistaútvonalakról nem térünk le.

A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető "Erdőtérkép" alkalmazás segíti.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges.

Érdemes újra meg újra elmondani, hogy vigyázzunk, mert látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, ami viszont mérgező.