MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Fél évszázada esővizet gyűjt, hatalmas mennyiséget tárolt

Fél évszázada esővizet gyűjt, hatalmas mennyiséget tárolt

hvg.hu

Peter Harden még az 1976-os aszály idején kezdett el esővizet gyűjteni, mára 6000 literesre bővült a rendszere.

Az idei évben már ízelítőt kaphattunk abból, milyenek lesznek a nyári hónapok a globális felmelegedés miatt. Az aszálytól és a szárazságtól kiszáradnak a folyók és a tavak, ez pedig komoly vízkorlátozáshoz vezethet. Ilyenkor elsőként a kert öntözését (és persze a medencék feltöltését) tiltják meg, ami nemcsak a virágok, de a fák és a háztáji zöldségek nevelését-termesztését is rendkívül nehézzé teszi. Létezik azonban megoldás arra, hogy a szárazság és a csapadék egyenetlen eloszlása ne jelentsen (akkora) problémát.

A Grantham Journal mindezt egy brit nyugdíjas kertész, Peter Harden példáján keresztül mutatta be. Harden 50 éve tárolja az esővizet, hogy azzal öntözze a kertjét. A férfi mintegy 6000 liter vizet képes eltárolni, így vízkorlátozás idején is tud öntözni.


A 82 éves férfi még az 1976-os nagy angliai szárazság után döntött úgy, hogy elkezd esővizet gyűjteni. Mint mondja, az elmúlt évtizedekben azt látta, hogy egyre nagyobb a szárazság, így a rendszerének is egyre nagyobb hasznát vette. A lapnak úgy nyilatkozott, nyaralásai során mindig lenyűgözte, hogy az ókori rómaiak és görögök miként tárolták ciszternában a vizet azért, hogy a szárazság ne jelentsen problémát.

A férfi fokozatosan kezdte el kiépíteni a rendszerét, így 15 évvel ezelőtt már ott tartott, hogy kilenc darab 375 literes tartály állt az udvarán. Később ezt két darab 1000 literessel egészítette ki, majd az elmúlt években további 1000 litereseket vásárolt. Ezeket egy tömlőn keresztül a 375 literes tartályból tölti fel.

Harden úgy nyilatkozott, hamarosan 9000 literesre akarja bővíteni a rendszerét.