Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Fafűtéses kandalló: lehet zöld megoldás?

Fafűtéses kandalló: lehet zöld megoldás?

greenfo.hu

Ha környezettudatosabb energia elérése a célunk, akkor egy termikus szolár rendszer jelentheti a megoldást.

Az utóbbi években egyre jobban népszerűsödnek a környezettudatos megoldások, amely nemcsak a növekvő fogyasztói igényeknek, de a szabályozásoknak is nagyban köszönhető. Az építőiparban nagy változás jön, ugyanis a jövő évtől nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is lesz a tudatos építkezés.

Az új épületek energiahatékonyságára 2022. július 1-től új szabályozás lesz érvényes, miszerint min. 25% -os megújuló energia részarányt kell teljesíteni az újonnan épült vagy felújított házakban, ami akár egy környezetkímélő fűtőrendszer beépítésével is könnyen megvalósítható.

Ilyen modern hőtermelő megoldás lehet például, ha napelemes vagy hőszivattyús technológiát választunk otthonunkban. Ezekről az alternatív megoldásokról sokan gondolják, hogy bonyolult és drága rendszerek, de ez egyáltalán nem így van, sőt. Hosszútávon nem csak a környezetünknek, de a pénztárcánknak is hatalmas előnyöket kínálnak ezek az alternatívák. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a klasszikus fűtési megoldások között is vannak „zöldíthető” technológiák. Ilyen megújuló energiaforrás lehet például, legősibb tüzelőanyagunk, a fa is, amely az olaj- vagy gázfűtéses berendezések által kibocsátott CO2 mennyiségéhez képest sokkal kevesebb káros anyagot bocsájt a levegőbe, így újra eljöhet a kandallók, egyéb fa-kazánok és a jó kémények virágkora.

Hogyan válik fenntarthatóvá egy kandalló?

Ahhoz hogy megtudjuk, miképp válhat „zöld” energiaforrássá fatüzelésű eszközünk, olyan komplikált fogalmakon kellene átverekednünk magunkat, mint például a teljesítménytényező, az összesített energetikai jellemző vagy a primer energiaátalakítási tényező. Szerencsére elég, ha ezeket a műszaki számításokat rábízzuk a szakemberekre, nekünk csak a javasolt megoldások közül kell kiválasztani az életvitelünknek, környezeti céljainknak és persze a pénztárcánknak legmegfelelőbb technológiát. Visszatérve a „zöld” fatüzelésű megoldások kérdésére az ok tehát, amiért egy napelemes rendszert vagy egy kandallót is megújuló energiaforrásnak nevezhetünk, az a fent említett tényezők eltérő értékeiben keresendő. Így ha szakemberünk jól végzi számításait, a 25%-os megújuló energia részarány mindkét megoldással azonos hatékonysággal teljesíthető.

Egyedi megoldások, azonos cél

Az új 25%-os megújuló energiaszintre vonatkozó szabályozás kapcsán fontos észben tartani, hogy a választás ne a különböző hőtermelők közötti versenyről szóljon, hanem arról, hogy mindenki megtalálja a számára hosszútávon fenntartható és élhető megoldást. Például a klasszikus fűtési módokat kedvelőknek igazán kézenfekvő megoldás lehet: egy zárt égetetésű, légfűtéses kandalló és egy huzathatásra méretezett, az égési levegőt is hasznosító kémény kombinációja, (ami egy valódi függetlenséget és biztonsági tartalékot nyújtó fűtési mód) vagy egy pellet tüzelésű készülék, (ami sokoldalúan használható az új szabályok között is).

Zöld lehetőségek számokban

És, hogy milyen kiadásokkal jár egy-egy ilyen technológia beépítése? Alábbi táblázatunk segítségével összehasonlíthatnak néhány olyan alternatív fűtési/hűtési lehetőséget, amelyekkel könnyedén teljesíthető a 25%-os megújuló energia részarány.

Ha a teljes ház fűtését egyetlen hőtermelő rendszerrel szeretnénk megoldani, akkor egy nagyobb befektetést igénylő hőszivattyús technológia lehet az igazán tökéletes, hosszútávú megoldás.

Ha a legkörnyezettudatosabb, és tisztább energia elérése a célunk, akkor egy termikus szolár rendszer jelenthet kiváló megoldást. Itt a legújabb innovációknak köszönhetően akár a tetőcserépbe épített napelemes rendszer is választható.

Ha azonban a hagyományos technológiák mellett szeretnénk maradni, vagy csak kiegészítő fűtéstechnikára lenne szükség a házban, akkor egy pellet kazán, vagy egy hangulatos kandalló – egy minőségi, jól szigetelt kéménnyel kiegészítve – lehet a legjobb választás. A tökéletes kémény kiválasztásához figyelembe kell venni pl. a tüzelőanyagot, a tüzelőberendezést és a beépítési környezet sajátosságait is.

Egy gondosan megtervezett kémény pedig igazán biztonságos és hatékony feltételeket teremt ahhoz, hogy a tüzelőberendezés tökéletesen működjön. A Leier termékkínálatában hat kéménytípust közül választhatnak a vásárlók, lefedve ezzel a felhasználói igények teljes körét, legyen szó klasszikus szilárdtüzeléses (hasábfa, szén), nagy hatásfokú szilárdtüzeléses (pellet, faelgázosítás) vagy gáztüzeléses fűtőeszközről, a Leier kínálatában mindenki megtalálhatja a tökéletes megoldást.