MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Ezért érdemes margarin helyett olívaolajjal főzni

Ezért érdemes margarin helyett olívaolajjal főzni

24.hu

Egy új tanulmány szerint már napi egy kanál olívaolaj elfogyasztása is segíthet a demencia megfékezésében.

 A kutatás során több mint 91 ezer felnőttet – 60 ezer nőt és 31 ezer férfit – követtek 28 éven keresztül, mely során rendszeres időközönként kérdőíveket kellett kitölteniük. A lekövetés zárultával összegezték az adatokat, és összesen 4751 demenciával összefüggő halálesetet regisztráltak.

Arra viszont felfigyeltek a kutatók, hogy azok, akik napi 7 grammnál több olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia következtében történő elhalálozás kockázata azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak. Ez a mennyiség nagyjából fél evőkanálnak felel meg naponta. Meglepő módon az, hogy mit ettek az emberek, vagyis hogy milyen volt az étrendjük, nem jelentett nagy különbséget.

A főzés során tehát érdemes lehet a margarint vagy a napraforgóolajat olívára cserélni.

Az eredmény azért is jelentős, mert az olívaolaj közismerten fontos eleme a mediterrán étrendnek, amelyről régóta állítják, hogy az egyik legkiegyensúlyozottabb és legjobb hatással bíró étrend, amit követhetünk. Emellett az atlanti diétában is egyre népszerűbb összetevő. A kutatók, mint minden hasonló tanulmány közzétételekor jelezték, hogy az olívafogyasztás és a hosszabb, demenciamentes élet között minden bizonnyal nincs közvetlen ok-okozati összefüggés.