MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
Ezért érdemes margarin helyett olívaolajjal főzni

Ezért érdemes margarin helyett olívaolajjal főzni

24.hu

Egy új tanulmány szerint már napi egy kanál olívaolaj elfogyasztása is segíthet a demencia megfékezésében.

 A kutatás során több mint 91 ezer felnőttet – 60 ezer nőt és 31 ezer férfit – követtek 28 éven keresztül, mely során rendszeres időközönként kérdőíveket kellett kitölteniük. A lekövetés zárultával összegezték az adatokat, és összesen 4751 demenciával összefüggő halálesetet regisztráltak.

Arra viszont felfigyeltek a kutatók, hogy azok, akik napi 7 grammnál több olívaolajat fogyasztottak, 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia következtében történő elhalálozás kockázata azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem fogyasztottak. Ez a mennyiség nagyjából fél evőkanálnak felel meg naponta. Meglepő módon az, hogy mit ettek az emberek, vagyis hogy milyen volt az étrendjük, nem jelentett nagy különbséget.

A főzés során tehát érdemes lehet a margarint vagy a napraforgóolajat olívára cserélni.

Az eredmény azért is jelentős, mert az olívaolaj közismerten fontos eleme a mediterrán étrendnek, amelyről régóta állítják, hogy az egyik legkiegyensúlyozottabb és legjobb hatással bíró étrend, amit követhetünk. Emellett az atlanti diétában is egyre népszerűbb összetevő. A kutatók, mint minden hasonló tanulmány közzétételekor jelezték, hogy az olívafogyasztás és a hosszabb, demenciamentes élet között minden bizonnyal nincs közvetlen ok-okozati összefüggés.