MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Erdélyben lesz Európa legnagyobb nemzeti parkja

Erdélyben lesz Európa legnagyobb nemzeti parkja

player.hu

Románia turisztikai hatóságai Európa legnagyobb erdős nemzeti parkját hoznák létre Erdélyben.

Sehol Európában nincs annyi erdő, mint Románia területén – és most a földrész legnagyobb Nemzeti Parkja is Erdélyben jöhet létre.

Mintegy 200 ezer hektáros területet jelöltek ki Nemzeti Parknak a Déli-Kárpátok legnagyobb tömegű kristályos hegységében, a Fogarasi-havasokban.

Ahogy a The Guardian fogalmaz, ez „Európa egyik legvadabb tája, ahol barna medvék, farkasok és hiúzok járják az erdős hegyoldalakat, a bölényeket pedig kétszáz év kihagyás után nemrég telepítették vissza a Kárpátia Megőrzése Alapítvány munkájának részeként.”

Erdő, erdő, erdő

Az Európai Unióban Románia területén található a legtöbb, mintegy félmillió hektárnyi erdő, ám sok helyen küzdenek az illegális fakitermeléssel, például a leendő Nemzeti Park területein is. Az Euronews szerint a román erdőknek mindössze egyötödében vannak idős fák.

A Nemzeti Parkért kampányolók tehát ezt igyekeznek megakadályozni: vadászati jogokat vásárolnak, hogy megvédjék a nagyvadakat, és fokozatosan földterületeket vásárolnak fel, hogy leállítsák a fakitermelést és újraerdősítsenek.

Az ökoturizmustól nemcsak bevételt remélnek, de a helyi közösségeket is erősítenék – írja a The Guardian. A látogatók a kirándulások mellett a vadállatok megfigyelésére alkalmas kabinokban éjszakázhatnak majd a tervek szerint.