MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Ennek a szélturbinának mindegy, honnan fúj a szél

Ennek a szélturbinának mindegy, honnan fúj a szél

hvg.hu

A  speciális szélturbina a legkaotikusabb széljárásban is hatékonyan üzemeltethető.

A „szélerőmű” kifejezés hallatán a legtöbb ember először óriási lapátokat forgató turbinákra asszociál. Ezek a behemótok kezdetben tökéletesen ki voltak szolgáltatva a légmozgások kényének-kedvének, és csak egy meghatározott irányból érkező szelek kinetikus energiáját tudták árammá konvertálni.

Manapság, a fejlettebb turbinák már képesek arra, hogy megváltozta(tga)ssák a „kerekeik” forgástengelyének orientációját, de a másodpercenként irányt váltó szelekkel szemben még ezek a monstrumok is tehetetlenek.

A korábbi modellek hiányosságait szem előtt tartva a Lancasteri Egyetem két diákja sikeresen kidolgozott egy szélerőműdizájnt, amellyel a hektikus széljárás áramlataiban rejlő energiapotenciált minden eddiginél hatékonyabban lehet kihasználni.

 

Az O-Wind nevű eszköz különlegessége, hogy rengeteg, különböző tájolású szélcsatornával van „teletűzdelve”, és így a száguldó levegőt bármelyik irányból képes befogadni. Érdekesség, hogy az egyedülálló formavilága ellenére az O-Wind is csak egy tengelyen forog, ami azt jelenti, hogy a hagyományos szélerőművekhez hasonló mechanizmuson keresztül lehet vele megtermelni az áramot.

Urbánus környezetben a tradícionális szélkerekek utólagos telepítése és üzemeltetése igencsak nehézkes, és ezért örömteli hír, hogy az új, kompakt „turbinát” kimondottan városi működésre optimalizálták a tervezők. Egy idealista forgatókönyv szerint a jövőben bárki vásárolhat majd magának egy O-Windet, hogy aztán privát energiatermelő egységként akár a saját erkélyén is szolgálatba állíthassa a szerkezetet.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, a lancasteri diákok most az optimális alapanyag és méret meghatározásán dolgoznak. Miután az eszményi jellemzőket azonosították, a két fiatalember nekiáll majd befektetőket keresni, hogy a termék kereskedelmi léptékű gyártását mihamarabb megkezdhessék.