Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Eltűnt a hazai konyhakertek 97 százaléka

Eltűnt a hazai konyhakertek 97 százaléka

haszon.hu/KÓNYA ÁDÁM

Drasztikusan visszaesett a konyhakertek mérete Magyarországon.

Friss felmérés mutat rá, nagyjából 3 százalékra zsugorodott a konyhakertek mérete Magyarországon két évtized alatt. Ez igen elkeserítő annak a fényében, hogy csak az elmúlt 2,5 évben átlagosan több mint másfélszeresükre ugrottak az élelmiszerárak.

102 ezer hektárról 3,1 ezerre csökkent a konyhakertek mérete húsz év alatt Magyarországon. A legnagyobb esés 2019-re tehető, hiszen akkor még 38,6 ezer hektár volt a hazai kertek mérete, viszont egy évvel később már csak az említett 3,1 ezer hektár. Ez igen elkeserítő annak a fényében, hogy 2021 nyara óta átlagosan 56 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak az országban.

Körülbelül az 1990-es évekig a falusi házak melletti portákon a család ellátását részben megoldó konyhakertek jellemzőek voltak, de a városi emberek közül is nagyon sokan rendelkeztek nyaralóval, hétvégi házzal, aminek a kertjében zöldségeket, gyümölcsöket termesztettek. Egy 150 négyzetméteres területen már családi mértékben jelentős mennyiségű zöldség termeszthető meg, ennek ellenére körülbelül 30 évvel ezelőtt elkezdődött egy negatív folyamat. A haszonkertek száma csökkenni kezdett és helyüket a kevesebb munkával fenntartható - de élelmiszert nem adó - gyepesített területek és díszkertek vették át. Napjainkban már a falvakban is alig lehet látni konyhakerteket - tájékoztatta Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének korábbi elnöke az Agrárszektort.

Hozzátette, az is csökkentette a konyhakertek szerepét, hogy a boltokban évről-évre nőtt a zöldségek és gyümölcsök választéka, valamint a korábban szezonális termékek is állandósultak az üzletekben. Így kényelmesebbé vált mindezeket megvásárolni azokban, mint megtermelni otthon.

A konyhakertek eltűnésének az is oka, hogy a régi kertészkedők utánpótlás kinevelése nélkül megöregedtek. Az inputanyagok árának növekedése miatt ma már nem lehet kijelenteni, hogy az otthon termelt zöldség, vagy gyümölcs olcsóbban állítható elő, mint ha a boltokban vásároljuk meg, de előnyük, hogy biológiai-, és nem gazdasági érettségben szedhető le a termény, emiatt sokkal ízletesebb, egészségesebb  - mondta a szakember.