MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Eltűnőben a balatoni nádas

Eltűnőben a balatoni nádas

napi.hu / Fotó: MTI Fotó / Varga György

Riadót fújtak a szakértők, muszáj nekilátni foglalkozni a Balatonnal.

Meglehetősen szomorú szakértői cikkbe futottunk bele a mai napon, borzalmas állapotok uralkodnak ugyanis a Balatonnál. A Balatontipp cikke szerint tragikus a helyzet, a Paloznak és Alsóörs közötti partszakaszon elkezdődött annak a Balatonnak a pusztulása, amit eddig ismertünk.

A szakértők úgy fogalmaznak: „a terület bejárása során azt tapasztalták, hogy amikor már virágoznia kellene az ez évi hajtásoknak, a két öböl nádasait alapvetően az avas nád uralja.

A hajtások fejlettsége messze elmarad a korábbi évekétől, a part felőli sávban alig észlelhető új hajtás. Az avas nád is sok helyen fekszik, letöredezett. A víz felőli, kiligetesedett, zsombékos nádcsomók is csak gyengén fejlettek, ha egyáltalán kihajtottak.

S hogy mégis mi okozza mindezt? A szakértők alapvetően 4 tényezőt állapítottak meg:

a nádast felszabdaló stégek, bejárók, nyiladékok, feltöltések,
a gyakran tartósan magas vízszint,
a nádaratások elmaradása és
az Alsóörs és Paloznak határán a tóba nyúló “spicc” elé épített kikötő móló

Azt is elmagyarázták, hogy a stégekkel, bejárókkal, nyiladékokkal, feltöltésekkel felszabdalt nádasokba behatolnak a hullámok, és a víz felőli oldalon megindul a nádasok erodálódása, kiligetesedése, végső soron a vízoldali nádas pusztulása. A nádasövbe nem odavaló növények, pl. kultúrfák, bokrok, idegenhonos és/vagy invazív növények, állatok települnek be. Mindez rontja a nádasok és végső soron a Balaton ökológiai állapotát.

A szakértők teljesen egyértelműen fogalmaznak, nincs további idő a késlekedésre, hozzá kell fogni a Balaton élővilágának helyzethozásához.