MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Eltűnhetnek az olaszok kedvelt italai?

Eltűnhetnek az olaszok kedvelt italai?

24.hu

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a tequila után a prosecco gyártása is veszélybe került a klímaváltozás miatt.

Az olaszországi hegyvidéki szőlőültetvényeken termelt fehér pezsgő a kontinens egyik legkedveltebb itala, azonban a szélsőséges időjárási jelenségek és a talajpusztulás miatt egyre csökken a termés – írja az Euronews.

Dr. Paolo Tarolli, az olaszországi Padovai Egyetem kutatója szerint nem ez az egyetlen európai ital, ami veszélybe került: a burgundi, és a Cabernet Sauvignon elkészítéséhez szükséges szőlőfajták terméshányada is drasztikusan csökken.

Mint azt a szakértő jelezte, a termés csökkenésének elsődleges oka a hirtelen lezúduló, intenzív esőzés, amely gyakran talajeróziót okoz, ami negatívan hat Észak-Olaszország meredek szőlőültetvényeire. Emellett az aszály is problémát jelent, hiszen nagyon megnehezíti a növények öntözését. A bizonytalan időjárás a termelők becslése szerint akár ötödével is csökkentheti az olasz borszőlőtermést.

Miért különleges a prosecco?

A Prosecco egyedülálló ízét a magaslati eredetének köszönheti. A hegyekben termesztett szőlő kisebb szemű, a héja viszont vastagabb, ami intenzívebb ízt kölcsönöz az italnak. Emellett sok napfény is éri – de a magasan fekvő területek hűvös hőmérséklete megakadályozza, hogy megsüljenek.

A termés betakarítása azonban ilyen magasan fekvő, meredek területeken nagyon nehéz.

Ebben a demográfiai változások és a vidéki területekről való elvándorlás sem segít, melynek következtében komoly munkaerőhiány alakult ki a hegyvidéken. A termés iránti kereslet óriási, öt év alatt több mint 33 százalékkal nőtt, amihez az is hozzájárulhat, hogy a népszerű Aperol Spritz ital fontos összetevője.