MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Elmenekült Afganisztánból a történelmet író riporternő

Elmenekült Afganisztánból a történelmet író riporternő

hvg.hu

Afganisztán új urai külön veszélyt jelentenek a nőkre és az újságírókra.

Nem sokkal a tálib hatalomátvétel után a TOLOnews hírtelevízió riportere, Behesta Arghand történelmet írt: interjút készített egy tálib vezetővel. A beszélgetés azért is volt példátlan, mert most először fordult elő, hogy egy magas rangú tálib vezető interjút adott egy női riporternek.

Két nappal később Argand ismét történelmet írt, ezúttal Malála Juszafzaijal készített interjút: a Nobel-díjas aktivistával, akit a tálibok azért lőttek fejbe, mert tanulni akart. Ez volt az első alkalom, hogy Juszafzai afgán televízióban nyilatkozott.

Arghand most úgy döntött, hogy elhagyja az országot, a CNN-nek azt mondta, azért, mert mint sok millió afgán, fél a táliboktól. Afganisztán új urai külön veszélyt jelentenek a nőkre és az újságírókra, márpedig ő ezek alapján duplán is célpontnak számít.

A TOLOnews hírcsatorna tulajdonosa, Szaád Moszeni szerint Arghand esete nagyon is jellemző, szinte mindegyik ismert újságírójuk és riporterük elhagyta a csatornát – panaszolta a CNN-nek. Azt mondta, kétféle kihívással is szembesülnek, egyrészt ki kell juttatniuk azokat az embereket, aki nem érzik magukat biztonságban, másrészt működtetniük kell továbbra is a csatornát.

A 24 éves Arghand a CNN-nek azt mondta, a középiskola óta újságíró akart lenni. A Kabuli Egyetemen tanult újságírást négy éven át, több hírügynökségnek és rádiónak is dolgozott, idén csatlakozott a TOLO hírcsatornához. „Egy hónapig és húsz napig dolgoztam itt, aztán jöttek a tálibok” – foglalta össze ezt az időszakot.

Arghand azt mondta, a történelmi interjú a tálib vezetővel nehéz volt, „de az afgán nőkért csináltam”.

Azt mondtam magamnak, az egyikünknek el kell kezdeni… Ha otthon maradunk, ha nem megyünk be az irodákba, azt fogják mondani, hogy a nők nem akarnak dolgozni, de én azt mondtam magamnak: kezdj el dolgozni. És azt mondtam a tálib vezetőnek, hogy a jogainkat akarjuk. Dolgozni akarunk. A társadalom része akarunk lenni. Jogunk van hozzá

– magyarázta a riporter.

Ahogy teltek azonban a napok, mind több hír jött arról, hogy a tálibok megfenyegetik az újságírókat. A Juszafzai-interjú után két nappal Arghand felvette a kapcsolatot az aktivistával, majd több rokonával repülőre szállt, és elmenekült.

Arghand azt mondta, reméli, hogy visszatérhet majd Afganisztánba, de ehhez az kell, hogy a helyzet javuljon, és ő biztonságban érezhesse magát: „Ha nem leselkedik rám veszély, akkor visszamegyek, és az országomnak és a népemnek fogok dolgozni.”