Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ellenőrizték a miniszterelnök a csúcsgazdagokról szóló kijelentésének igazságtartalmát, meglepő eredményre jutottak

Ellenőrizték a miniszterelnök a csúcsgazdagokról szóló kijelentésének igazságtartalmát, meglepő eredményre jutottak

24.hu nyomán, fotó: gyorplusz.hu

„Messze vagyunk még a kívánatos egyensúlytól."

A 100 leggazdagabb magyart bemutató kiadvány listáját Mészáros Lőrinc vezeti, de szép helyezést ért el több, a kormány közelében emlegetett vállalkozó mellett Tiborcz István, a miniszterelnök veje is.

A miniszterelnök nemrég a kormányinfón kommentálta a listát. Mint mondta, az ilyen összeállításokról csak annyit tud megállapítani, hogy a résztvevők 80 százaléka még mindig baloldali, a cél sokkal inkább az egyensúly lenne, vagyis több jobboldali kellene a gazdaglistákra.

Messze vagyunk még a kívánatos egyensúlytól – elevenítette fel a kormányfő szavait a VálaszOnline, amely tételesen végigvette, igazat mondott-e nagy port kavart kijelentésével a kormányfő. A lap hat kategóriába sorolta a százas lista szereplőit.

Az elsőbe kerültek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének feltétlen hívei és haszonhúzói.
A másodikba a jobbos hatalom ama csúcsragadozói, akik valamiért kipottyantak a bizalmi körből.
A harmadikba részben azok az üzletemberek, akik már akkor konzervatívok voltak, amikor a Fidesz még nem, továbbá, akik – a NER másodvonalaként – egyértelműen kötődnek a hatalmi struktúra felsőbb szintjeihez.
A negyedik pontba kerültek a klasszikus kétkulacsos játékosok.
Az ötödikbe a politikai oldalak mentén beazonosíthatatlan nagyvállalkozók.
A hatodikban pedig a baloldaliként elkönyvelhető aktorok.
A lap szerint szoclib múltúnak vagy ellenzékinek bélyegezhető alakból mindössze 14-et találtak, közülük is többen olyanok, akik már alkut kötöttek a mai rendszerrel. A semlegesek, besorolhatatlanok csoportja 31 főből áll, a kétkulacsosok hárman vannak, a hatalmi központtól némi távolságban lévő jobbosok köre 29 tagot számlál, pikszisből kiesett főbizalmiakból szintén hármat találtunk.