MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Eldobott csikkek

Eldobott csikkek

termeszeti.hu / fotó: zoldmania.hu

Elkészült a világ első, újrahasznosított cigarettákból épült útja.

Pozsony úttörő szerepet vállal a cigarettacsikkek újrahasznosításában: a szlovák főváros hulladékgazdálkodási szervezete bejelentette, hogy 2024-ben összegyűjti és újrahasznosítja az eldobott cigaretták egy részét. A város karácsonyi vásárain a csoport speciális konténereket tesztelt, amelyekbe mind a hagyományos cigaretta filterek, mind a modern elektromos dohánytermékekben lévő szűrők bekerülhettek. A 2024-es évben a városi rendezvényeken hasonló gyűjtőedényeket fognak kihelyezni.

A szakemberek azt remélik, hogy ez a lépés hozzájárul a tisztább utcákhoz, rendezettebb városképhez, hiszen az emberek látják, hogy érdemes és hasznos a csikkeket a kijelölt gyűjtőbe dobni. Ha a járókelők, látogatók, fesztiválon, futóversenyen, piacon vagy más városi eseményen résztvevők a csikket a speciális kukába dobják, akkor nem csak a tisztább környezethez, de az újrahasznosításhoz is hozzájárulnak.

Noha a kukák önmagukban még nem jelentenek innovatív szenzációt, a cigarettacsikk további hasznosítása már igen. A szemetet ugyanis két céggel közösen utakhoz használható aszfalttá alakítják, speciális szálakat készítenek belőlük, amelyek adalékanyaggá válnak.

Míg Pozsony abban reménykedik, hogy a cigarettacsikkek újrahasznosítását növelni tudja ezzel az új módszerrel, a most tervezett út nem az első lenne az országban, amely filtereket hasznosít az útépítés során. Egy Szlovákia középső részén, Žiar nad Hronomban található szakasz a világon is az első ilyen, cigarettaszemetet hasznosító út, amelyet már korábban készített az EcoButt nevű cég.

A cigarettacsikkek eldobása az egész világon óriási problémát jelent, naponta kb. 18 milliárd szálat szívunk el és ennek csupán harmada kerül a szemeteskukába. Az elhajított cigiből toxikus anyagok szabadulnak fel, amelyek a talaj mellett a vizeket és az ökoszisztémát is mérgezik, károsítják.

Fotó: https://ciclovivo.com.br
Forrás: www.euronews.com