MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Egyszerű, modern kezelés a cukorbetegeknek

Egyszerű, modern kezelés a cukorbetegeknek

rtl.hu / fotó: Pexels.com

Már az Amerikai Diabétesz Társaság 2023-as ajánlásai közé is bekerült.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt új injekció mellett elegendő hetente 1-2 alkalommal vércukrot mérni, és jóval kevesebb mellékhatása van, mint a korábbiaknak.

Nemzetközi szinten is új, egyszerű eljárással egyszerűsítik a 2-es típusú cukorbetegek inzulinkezelését, melyet egy ideje a Semmelweis Egyetemen is sikerrel alkalmaznak. A módszer nemcsak a napi többszöri tűszúrást és vércukormérést váltja ki, hanem jóval kevesebb mellékhatása ismert, mint a kizárólag inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelésnek – olvasható az egyetem közleményében.

A bázisinzulinból és egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt nem inzulin típusú hatóanyagból álló injekciót naponta egyszer kell beadni, mellette elegendő csak hetente 1-2 alkalommal vércukrot mérni.

Az a beteg, aki azt hitte, hogy élete végéig naponta négyszer kell magának inzulint beadnia, s előtte négyszer az ujjbegybe szúrni, új életet kap – fogalmazott dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa.

Szerinte a készítmény másik előnye, hogy jóval kevesebb mellékhatása ismert, valamint szív- és vesevédő hatással is van, melyek a diabétesz leggyakoribb szövődményei. Ám érdemes hozzátenni, eleinte gyakrabban kell kontrollja járniuk a pácienseknek, illetve a sikeres alkalmazás további feltétele, hogy a szervezetnek legyen megfelelő inzulintermelése.

A módszerrel elsőként egy békéscsabai kutatócsoport kísérletezett, a módszer pedig egyszerűsége miatt példa nélkülinek számított. Bár világviszonylatban még kevesen alkalmazzák, már az Amerikai Diabétesz Társaság 2023-as ajánlásai közé is bekerült. A terápia elterjedését ugyanakkor hátráltatja az attól való félelem, hogy a kezdeti gyakoribb vizetek tovább terhelik az egészségügyi ellátórendszert – áll a közleményben.