MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Egy új gép a csapvíznél is olcsóbban állít elő óránként 4-6 liter ivóvizet

Egy új gép a csapvíznél is olcsóbban állít elő óránként 4-6 liter ivóvizet

hvg.hu

Az eszköz napelemek segítségével termel energiát a víz sótalanításához.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökeinek napelemes víztisztítója kivonja a tengervízből a sót, így állít elő naponta 48 embernek elég ivóvizet.

Régóta jelent komoly kihívást a tengervíz hatékony átalakítása ivóvízzé. Fontos, mert ha sikerül, az megoldhatja a világ ivóvízválságát. A kihívást az jelenti, hogy a tengervízből el kell távolítani a sót, amit jelenleg csak komoly energiabefektetéssel lehet megtenni, ami környezeti és gazdasági szempontból is problémássá teszi a dolgot. Vannak ugyan passzív szerkezetek, amelyek megújuló energiával működnek, ezek azonban viszonylag lassan képesek csak előállítani az ivóvizet, hatékonyságuk nem jó. A Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei állítják, új eszközük egy fontos lépés a helyzet megoldásához.

A Joule folyóiratban megjelent tanulmány szerint eszközük napelemek segítségével termel energiát a víz sótalanításához.


Úgy építették meg, hogy a víz az óceáni áramlatokhoz hasonló módon, örvényként keringhessen benne. Ez a fajta mozgás a nap melegének hatására eláprologtatja a vizet, hátrahagyva ezzel a benne lévő sót. A pára ezután egy külön tartályban csapódik ki, így immáron ivóvízként válik fogyaszthatóvá.

Fejlesztői szerint a megoldásuknak sokkal nagyobb a vízhozama, mint az összes többi, jelenleg működő passzív rendszernek. Egy bőröndnyi méretű készülék óránként 4–6 liter vizet képes előállítani, ami egy nap leforgása alatt körülbelül 48 ember számára lenne elegendő mennyiség. Ilyen léptékben olcsóbb lehet a víz, mint az, amelyik a csapból folyik.