MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Egy kisváros éves energiáját termelte meg egyetlen szélturbina

Egy kisváros éves energiáját termelte meg egyetlen szélturbina

zoldpalya.hu

Egyetlen ilyen szélturbina képes lenne ellátni egy Százhalombatta méretű várost megújuló energiával.

Mindössze tíz hónappal a beüzemelése után megdöntötte a 24 óra alatt, egyetlen turbina által termelt energia rekordját a német Siemens és a spanyol Gamesa közös projektjeként kifejlesztett 14-222 D tengeri szélturbina prototípusa - írja az Electrek.

A hatalmas, 108 méteres, újrahasznosítható lapátokkal felszerelt építmény összesen 359 megawattórányi energiát termelt egy nap leforgása alatt. Összehasonlításként, egy közepes méretű elektromos autó - például egy Tesla Model 3 - megközelítőleg 1,8 millió kilométert tudna megtenni ennyi energiával. Ez megegyezik 18 ezer átlagos háztartás éves energiaigényével, ami nagyjából egy Százhalombatta méretű települést jelent.

A rekorddöntő turbinát Dánia partjainál állították üzembe. Elképesztő méretű szélerőműről van szó: lapátjai átmérője 222 méter, mígy egyetlen lapátja 108 méter hosszú. Különlegessége, hogy egyetlen darabból öntötték, ráadásul szinte teljes mértékben újrahasznosítható. A lapátok által lefedett terület 40 ezer (!) négyzetmétert tesz ki.

A Siemens Gamesa közös közleménye szerint a tíz hónapja üzembe állított szélturbina-prototípus éves átlagot tekintve több mint 25 százalékkal több energiát képes termelni, mint az elődje.

A két cég kiemelte, hogy az új típusú eszközben kevesebb a mozgó alkatrész, mint a korábbiakban, így a gyártása is egyszerűbb és gyorsabb lehet. Ennek köszönhetően az SG 14-222 DD típusú szélturbinák tömeges gyártása már 2024-ben megkezdődhet. A Siemens Gamesa konglomerátum máris kapott egy 60 darabra szóló megrendelést, amelyeket a skóciai Moray West offshore szélfarmon helyeznek majd üzembe, amelynek teljes kapacitása eléri a 882 megawattot.