Tam_Bau
MENÜ
2024. május 11.
Ferenc
Egy hosszú éjszaka sem elég az átárazásra

Egy hosszú éjszaka sem elég az átárazásra

hvg.hu

A kereskedők felhívták a figyelmet: képtelenség egy éjszaka alatt átárazni az árstopos termékeket.

„A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek” – írják közleményükben.

A vásárlók megértését kéri az Országos Kereskedelmi Szövetség. A nagy kereskedelmi láncokat tömörítő szakmai szervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szerdán későn este megjelent rendeletében a kormány már csütörtöktől elrendelte az árstopot a tojások és a burgonya esetében, márpedig „a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. „A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek” – írják közleményükben.

A szervezet kiemeli: „a családok több mint 200 milliárd forint támogatáshoz jutnak az élelmiszerárstop révén, oly módon, hogy ennek terheit a kereskedők viselik”.

Ezért azt kérik, a fogyasztók vegyék figyelembe, hogy a kevés non-stop boltot leszámítva a boltok már bezártak az újabb árstoprendelet közzétételekor, márpedig „mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat”. Ezenkívül – mint írják – „rendkívül fontos, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell”. Ezen túl azt is megjegyzik, hogy az új, az árstopokról szóló feliratok előállítása is időt vesz igénybe.

Az újabb, a burgonyát és a tojást érintő árstopot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a szerdai kormányinfón, a rendelkezés értelmében a tyúktojás és az étkezési burgonya ára nem haladhatja meg a szeptember 30-án érvényes árszintet. A politikus arról nem beszélt, hogy a rendelkezés mikor lép életbe, a szerda késő este kiadott Magyar Közlönyből derült csak ki, hogy már csütörtöktől hatályos a rendelkezés.